Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kristian Novak zatvorio Mjesec hrvatske knjige u Rijeci

17.11.2017.

18:13

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kristian Novak hrvatski je pisac, sveučilišni profesor i bivši državni reprezentativac u karateu. Zatvorio je Mjesec hrvatske knjige u prepunom Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka. Razgovor je moderirao riječki književnik i predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković.

Iza Kristiana Novaka su tri romana, a nakon drugog, "Črna mati zemla" iz 2013., počele su pristizati nagrade. Roman je izvrsno prihvaćen, a 2016. godine izašlo je treće djelo - "Ciganin, ali najljepši" koji je samo u 2017. godini osvojio tri nagrade: nagradu Tportal, Ksaver Šandor Gjalski i književnu nagradu Fran Galović

"Treći roman se jako dugo iščekivao, još prošle godine na Interliberu, jer je publika htjela vidjeti što ću napraviti nakon "Črne mati zemle". Kritike su bile sjajne, poput one Miljenka Jergovića na Badnjak prošle godine", opisuje Novak.

Puno istraživanja stoji iza ove knjige. "Kada sam zagrabio dublje, shvatio sam da nemam pojma ni o čemu i da moram krenuti istraživati. U to spada gledanje dokumentaraca, čitanje puno knjiga, ali i razgovor sa živim ljudima koji mi je najviše pomogao; s Romima ili ljudima koji žive u romskim zajednicama. Mnogo stavova sam morao revidirati i promijeniti do kraja", priznaje autor. 

Roman "Ciganin, ali najljepši" ima oko 400 stranica, pa je na pitanje o čemu se radi, Kristian pokušao maksimalno skratiti sadržaj: "Jako je teško reći o čemu se radi. Sjeku se četiri narativa - jedan je onaj Milene, sredovječne žene koja se zaljubljuje u mladog Roma. Sve se događa u Međimurju. Mladi muškarac ne želi pripadati svom selu, a ne može pripadati ni 'bijelima'. Treći narativ je onaj policajca iz Zagreba koji dolazi u Međimurje riješiti brutalno ubojstvo, a zadnji je onaj Kurda koji bježi iz Mosula prije dolaska kalifata te pokušava doći do Francuske, ali zapne gdje? Kod nas u Međimurju", zaključuje Novak.

"Črna mati zemla" roman je pisan standardnim jezikom, ali su replike, odnosno, dijaloške linije na međimurskoj kajkavici. "Nisam mogao napisati romam o Međimurcima, a da oni govore kao u hrvatskim filmovima devedesetih godina", kroz smijeh govori Novak. 

Roman je adaptiran za kazalište i prikazuje se Zagrebačkom kazalištu mladih, a nominiran je za najbolju predstavu godine. 30. prosinca publika će imati priliku doživjeti i adaptaciju romana "Ciganin, ali najljepši" u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb. 

Na hrvatsku književnu scenu Kristian Novak gleda pozitivnim očima: "Scena nam je jako dobra. Ne možemo očekivati od zemlje u kojoj živi nešto više od četiri milijuna ljudi da svake godine iznjedri velik broj remek djela. Svake godine imamo oko pet, šest dobrih romana i zbriki pjesama. Treba samo malo zaviriti, ima tu puno blaga", zaključuje Kristian Novak. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.