Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kristina Kolar nominirana za nagradu Opus Klassik za najbolju pjevačicu!

08.06.2021.

12:14

Autor: HRT - Radio Rijeka

Kristina Kolar kao Tosca na riječkoj pozornici 2019. godine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Kristina Kolar kao Tosca na riječkoj pozornici 2019. godine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Solistica Opere riječkog HNK Zajca, nacionalna prvakinja Kristina Kolar, nominirana za jednu od najprestižnijih europskih nagrada za klasičnu glazbu - njemačku Opus Klassik nagradu za 2021. u kategoriji za pjevačicu godine!

Nominaciju je Kristini Kolar priskribila snimka izvedbe Hrvatskoga glagoljaškog rekvijema za sole, zbor i orkestar Igora Kuljerića, kapitalnog djela suvremene hrvatske glazbe, koja je održana u veljači 2020. u Münchenu pod ravnanjem Ivana Repušića.

U Münchenu su, uz nominiranu riječku sopranisticu, nastupili i Annika Schlicht, mezzosopran, Eric Laporte, tenor, Ljubomir Puškarić, bariton, uz Zbor Bavarskog radija i Orkestar Münchenskog radija. Bavarski radio, koji je izravno prenosio izvedbu, pod svojom je etiketom objavio i CD. 

Zahvaljujući prestižnoj nominaciji, riječka i hrvatska primadona Kristina Kolar našla se u društvu, odnosno konkurenciji, s najvećim pjevačkim zvijezdama svjetskih opernih scena današnjice, kao što su, primjerice, sopranistice Sonya Yoncheva i Fatma Said ili pak mezzosopranistica Elina Garanča kojoj je ova nagrada pripala prošle godine. 

"Velika mi je čast i neopisivo zadovoljstvo biti nominirana za pjevačicu godine, i to uz svjetska imena operne scene, dive kao što su Garanča, Westbroek, Yoncheva, Stemme, Jaho, Schneider... Nominaciju doživljavam kao potvrdu svog kontinuiranog pjevačkog usavršavanja i profesionalnosti, razine koju pokušavam održati gdje god nastupam", kaže Kristina Kolar.

Opus Klassik najprestižnija je nagrada za klasičnu glazbu u Njemačkoj, kojom se nastoji promovirati klasičnu glazbu te prepoznati i nagraditi izvanredna postignuća u klasičnoj glazbi, a dodijeljuje se u ukupno 25 kategorija. Stručni žiri čine eminentni predstavnici glazbene industrije i specijaliziranih medija. 

Vijest o velikome međunarodnom uspjehu riječke solistice stiže nakon niza nedavnih uspjeha riječke Opere.

Podsjetimo, ansamblu Opere dodijeljena je Diploma "Milka Trnina" za izvedbu "Tristana i Izolde", s velikim uspjehom je u Zagrebu gostovala "Traviata", dok je u Rijeci s jednakim uspjehom praizvedena Juranićeva "Opera po Kamovu" i izvedena "Tosca" s Maidom Hundeling i Dimitrisom Paksoglouom u glavnim  ulogama, a samo dan kasnije održan je i koncert "Zajedno", inaguracijski koncert četverogodišnje suradnje Zagrebačke filharmonije i riječke Opere.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.