Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:05 / 19.07.2017.

Autor: Boris Kanazir

Kristina Kolar uoči izvedbe u Opatiji: Aida mi je upisana u tijelo!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veličanstvena Verdijeva opera "Aida" riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca pod ravnanjem maestra Tibora Boganyja i u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića bit će izvedena u četvrtak 20. srpnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Tom predstavom Ljetna pozornica proslavlja 60 godina od otvorenja.

Aida, veličanstvena opera o ljubavi i domoljublju, kojom je Giuseppe Verdi nadmašio sva svoja dotadašnja djela, za ovu je prigodu pripremljena u koprodukciji riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca i Festivala Opatija, posebno za opatijsku Ljetnu pozornicu.

Naslovnu ulogu pjevat će prvakinja riječkoga kazališta Kristina Kolar, koja se ovom ulogom proslavila na međunarodnim pozornicama, od Zagreba, Splita, Maribora, Poznana u Poljskoj, Oderza u Italiji pa sve do Japana, na turneji s Operom SNG Maribor. Kolar kaže da joj je Aida upisana u tijelo. U ovoj riječkoj izvedbi nastupit će i primadonin suprug - bariton Robert Kolar, u ulozi Aidinoga okrutnog oca Amonarsa.

Radamesa će pjevati Renzo Zulian, poznati talijanski tenor međunarodne karijere, Amneris će biti mlada mezzosopranistica Amanda Stojović. Nastupaju i Luka Ortar kao Kralj Egipta, Slavko Sekulić - Veliki svećenik Ramfis, Olga Kaminska u ulozi Velike svećenice te Marko Fortunato kao Glasnik. Sudjeluje i zbor Opere riječkoga HNK-a te članovi Akademskog zbora Muzičke akademije u Puli te riječki baletni ansambl.

Redatelj Marin Blažević najavio je spektakularnu predstavu koja će ispuniti očekivanja publike, ali istovremeno pronaći i novu, drugačiju perspektivu gledanja na ovu operu. Za to su zaslužni, naglasio je, svi suradnici: kostimografkinja Sandra Dekanić, scenograf Dalibor Laginja, oblikovatelja svjetla Dalibor Fugošić, koreografkinja Selma Banich te autor videa Marin Lukanović.

Izvedbu na Ljetnoj pozornici oslobodit će, kaže Blažević režijskoga postupka gomilanja, kako bi u prvome planu bila dramatiku odnosa troje glavnih dramskih likova i to tako da se "operi svih opera ipak ne oduzme monumentalnost". Uoči operne izvedbe Aide u okviru Riječkih ljetnih noći na opatijskoj Ljetnoj pozornici, Gloria Fabijanić Jelović ugostila je u našem programu primadonu Kristina Kolar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.