Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Krpimirci" riječkih lutkara u Splitu osvojili dvije nagrade

05.10.2020.

13:26

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: - / -

Predstava "Krpimirci", autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića, na 13. Festivalu hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" u Splitu osvojila je dvije nagrade stručnog žirija: nagradu za kolektivnu igru ansamblu predstave te nagradu "Zdenka Mišura" za najveći kazališni izazov.

13. Festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" u Splitu je, zbog epidemije, održan pola godine kasnije, od 28. rujna do 3. listopada. Predstavu je u Splitu, u konkurenciji još devet naslova, izvela riječka glumačka postava: Petra Šarac, Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović.

Koprodukciju Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Kazališne družine Pinklec iz Čakovca su Ksenija Zec i Saša Božić stvarali u suradnji s Petrom Šarac, Alexom Đakovićem, Brunom Kontrecom i Mariom Jakšićem

Autorski tim predstave čine i scenografkinja, kostimografkinja i autorica objekata Zdravka Ivandija Kirigin, skladatelj Damir Šimunović, oblikovatelji svjetla Saša Božić i Sanjin Seršić te asistentica kostimografkinje i scenografkinje Ana Fucijaš

"Predstava upozorava da ljude, kao ni odjeću koju nose ne trebati odbaciti, zaboraviti i uništiti. Odjeća dakako ne čini čovjeka, no možemo joj produžiti život da ju recikliramo, darujemo ili joj promijenimo namjenu. U svijetu modnih marki koje definiraju naše identitete, valja se podsjetiti da odjeća može imati i sentimentalnu, praktičnu i kreativnu vrijednost", pišu iz GKL-a o predstavi.

Stručni žiri "Mali Marulić" činile su glumica Bruna Bebić, redateljica i dramaturginja Olja Lozica, te redateljica Helena Petković.

"Ujednačena kolektivna igra ansambla GKL Rijeka pokazuje koliku moć kazalište ima kada se dogodi zajedništvo na sceni. Unutar specifičnog izvođačkog koda, tj. jezika ove kazališne igre, traži se kako glumačko tako i plesačko umijeće. Svi članovi ansambla iskazali su se kao vrsni u tome. Njihova je suigra mekana, jednostavna i protočna. Oni mogu biti jedno tijelo na sceni, i vrlo brzo postati pojedinci na sceni. Svatko od njih individualno doprinosi, a da pri tom ne narušava kolektivnu igru, dapače svojom individualnošću potiče uspostavljanje sklada i zajedništva", piše u obrazloženju nagrade za kolektivnu igru. 

"Mada koreodrama nije nešto novo ili pak tek viđeno na našim pozornicama, naša kazališta za djecu rijetko se upuštaju u taj režijsko-dramaturško-estetski poduhvat. Na neki način takav pristup najmlađima može se činiti zbog nenaviknutosti publike kao podosta rizičnim potezom, u kontekstu naših repertoara za djecu. Upravo zato ova predstava nametnula se kao najveći izazov na ovom festivalu. Njezina fragmentarna dramaturgija, koreodramski  zaokružene slike, minimalistička, a opet kreativna i bogata likovna rješenja, sve su to elementi koji zajednički provociraju maštu najmlađih gledatelja. Ova predstava traži od gledatelja da sudjeluju na način da svojom maštom nadopisuju viđeno na sceni i to je svakako njezina specifičnost i kvaliteta koju treba pohvaliti", stoji u obrazloženju nagrade za najveći kazalšni izazov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.