Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od kulture se raste! Otvoren 14. Susret gradova i općina - prijatelja djece

07.10.2022.

14:26

Autor: Neva Funčić

Kultura je hura!

Kultura je hura!

Foto: Majda Bembić / Grad Rijeka

Pod motom "Kultura je hura!" u riječkom Art - kinu otvoren je 14. Susret gradova i općina - prijatelja djece koji je okupio predstavnike 28 gradova i općina koji nose ovu prestižnu titulu.

Riječki susret "Kultura je hura!" okupio je oko 150 predstavnika gradova koji unaprijeđuju kvalitetu odrastanja djece. 


Da su gradovi svjetionici dobrobiti djece, poručila je dopredsjednica saveza Društava "Naša djeca" Sanja Škorić, te dodala da djeci, uz ugroze rata, gladi i siromaštva, zaista treba prijateljsko okruženje.


Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je zadovoljna štvo sve više gradova i općina zadovoljava stroge kriterije za tutulu Prijatelj djece te poručuje da njihovo neposredno okruženje značajno utječe na sigurno odrastanje.


Domaćin susreta, grad Rijeka je prijatelj djece već 17 godina, a svoju dobru praksu predstavit će u Dječjoj kući, najavio je pročelnik za kulturu Ivan Šarar. Istaknuo je dobro naslijeđe lutkarskog i pionirskog kazališta te tekovine programskog pravca Dječja kuća EPK 2020 koje su rezultirale novim festivalom Tobogan te novim fizičkim prostorom za kulturne aktivnosti djece i mladih u prvoj Dječjoj kući u Hrvatskoj.


Riječki dogradonačelnik Goran Palčevski naglasio je da uz brigu o zdravlju i obrazovanju djece, svakako treba brinuti i o njihovim potencijalima i širini ponuđenih aktivnosti.


Od kulture se raste, a 150 sudionika susreta držit će se u riječkim ustanovama u kulturi u Art- kinu, Dječjoj kući, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Palači šećera. Organizatori susreta su Grad Rijeka i Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine - prijatelji djece.


Poslušajte izjave:

"Kultura je hura!"

Galerija
Filmski kviz, Foto: Majda Bembić/Grad Rijeka
Dječja kuća, Foto: Majda Bembić/Grad Rijeka"Kultura je hura!" , Foto: Neva Funčić/RR

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.