Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kultura sutra: Priručnik o raznolikostima i preporuke za javno financiranje

20.07.2020.

14:17

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Rezultati do kojih se došlo u projektu Diversity Mixser, Rijeka kao Europska prijestolnica kulture ostat će upisana u dokumentima Vijeća Europe konkretnim preporukama za promjene u natječajima i kreiranju kulturnih politika.

Jedno od ključnih pitanja onih koji kulturne sadržaje proizvode, ali i onih koji kreiraju kulturne politike, trebalo bi biti - Kako se odnosimo prema publikama, kao prema potrošačima ili kao prema građanima s kulturnim potrebama? Drugo pitanje riječkih istraživača bilo je tko ne može do kulture i zašto?

Rezultat analize javnih sustava financiranja kulture i kreativnih industrija su preporuke za javno financiranje čiji je cilj oblikovanje novih natječaja u kojima bi različitost bila prepoznata kao važna tema. Pri tom su obuhvaćeni i kriteriji raspodjele sredstava, mogućnosti prijave, prijavni obrasci, troškovnicima, znači cjelokupan dizajn natječaja. A uključeni su i specifični kriteriji koji se tiču poticanja različitosti. 

Preporuke su kreirali članovi radne grupe: Milan F. Živković, Lela Vujanić, Sanja Bojanić, Mirjana Matešić i Davor Mišković

Riječki mikser različitosti je u okviru programskog pravca Kuhinja različitosti pripremio i konkretan "Priručnik o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama". Priručnik je pisan u trenutku kada nas je zatekla pandemija, pa su autorice Sanja Bojanić i Tatjana Aćimović nastojale jednostavnim rječnikom iskoračiti iz svih teorija i političkih podobnosti te govoriti o tome kako se formiraju politike različitosti, ali i o tome kako po/osvijestiti slijepe točke problema različitosti i različitih u kulturi. 

Treći dio priručnika koji će uskoro biti dostupan i u online izdanju bavio se kulturom u nenamjerno digitalnom okruženju, a to znači da će Diversity Mixer nastaviti miksati, jer novu stvarnost koju živimo i u kojoj je još uvijek sve neizvjesno tek treba popisati, mapirati, zabilježiti iskustva i statistički premjeriti. Poslušajte prilog:

Priručnik i preporuke iz Miksera različitosti, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.