Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kulturni petak u MMSU: otvorenje izložbe "Make Up – Make Down"

26.11.2021.

07:25

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: MMSU Rijeka

Foto: MMSU Rijeka

Foto: - / -

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci 26. studenoga u 19 sati otvara novu izložbu, točnije video retrospektivu koju čini 15 video radova, djelo jedne od najutjecajnijih i najpoznatijih suvremenih hrvatskih umjetnica: Sanje Iveković.

Izložba Make Up – Make Down posuđuje naslov ranog video rada Sanje Iveković, naznačujući metodu kojom se u prostoru izložbe okupljaju i grupiraju radovi. Zajedničko im je zanimanje za govor u prvom licu, intermedijski dijalog, demontaža složenog odnosa privatnog i javnog.

Video retrospektivu čine antologijski video radovi kojima je autorica stekla međunarodni ugled, pionirskom djelatnošću u području videoumjetnosti i kritičkim propitivanjem društveno relevantnih tema poput identiteta i stereotipa rodne podjele te suptilnog nasilja masovnih medija i struktura moći.

Izložba će biti otvorena do 5. veljače 2022. godine, radnim danom od 12 do 19, subotom i nedjeljom od 12 do 17 sati. Ponedjeljkom i praznikom je zatvorena. Za ulaz u muzej potrebna je kovid potvrda, negativan test ili potvrda o preboljenju.

Riječ je o prvoj umjetničinoj video retrospektivi u Hrvatskoj koja će javnosti omogućiti sustavan pregled njezinog opusa od sredine sedamdesetih do recentne povijesti.

Okosnicu retrospektive čini 12 video radova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji se nadopunjuju radovima iz drugih domaćih i inozemnih kolekcija kao i iz osobnog arhiva umjetnice.

Kao paralelan segment izložbe, planiran je bogat filmski program u Art-kinu Croatia, s prvim programom već u subotu 27. studenog.

Smještena u trokutu između politike reprezentacije, feminističke intervencije i medija, umjetnica  svoju političnost iskazuje medijskim prikazivanjem vlastitog ženskog lica, prihvaćajući novi medij videa kao saveznika u kritici postojećih kodova i afirmaciji novog jezika pokretnih slika.

U tom je smislu videoumjetnost Sanje Iveković s jedne strane neodvojiva od performansa, a s druge od razvoja međunarodnih mreža/veza umjetnika, cirkulacije umjetničkih radova te ideja i umjetnika u pionirskoj fazi razvoja, donoseći pitanja koja se otada do danas neprestano aktualiziraju.

Poslušajte kako o izložbi govore kustosice Branka Benčić i Sabina Salamon:

Make Up - Make Down je izložba, video i dokument performansa, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.