Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Kutija u kovčegu": kako umjetničko djelo "strpati" u kofer?

23.06.2015.

20:01

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložbom "Boîte-en-Valise" u riječkome MMSU predstavlja se 15 mladih francuskih suvremenih umjetnika različitih umjetničkih koncepata i tehnika, a zajedničko im je to da djela – stanu u drveni kovčeg i tako putuju Europom.

Naziv izložbe preuzet je od francuskog avangardnog umjetnika Marcela Duchampa koji je početkom 20. stoljeća šokirao javnost do tada neviđenim korištenjem uporabnih predmeta kao umjetničkih djela. Primjerice, pisoar je 1917. godine postao izložak nazvan Fontana.

Duchamp se rano prestao aktivno baviti umjetnošću i posvetio se šahu, ali je još dugo minijaturne replike svojih radova slagao u Kutije u kovčegu i prodavao naručiteljima. Napravio ih je oko tri stotine, a nama najbliži primjerak nalazi se u Kolekciji Peggy Guggenheim u Veneciji.

Takav način prezentacije vlastitog rada nadahnuo je koncept izložbe koju je u riječkome Muzeju moderne i suvremene umjetnosti postavila kustosica Vilma Bartolić. Svaki od petnaestero odabranih umjetnika, po izboru Francuskog instituta u Parizu, osmislio je djelo koje se može poslati u drvenom kovčegu i onda raspakirati u muzeju do kojeg doputuje.

Tako nas na ulazu u Muzej dočekuje ogromna drvena kutija u kojoj su doputovali drveni kovčezi s umjetničkim radovima. Što su sve umjetnici spremili u svoje kofere? Poneki - ništa. Laëtitia Badaut-Haussmann poslala je drveni kovčeg kojeg samo treba - rastaviti, ali tako da muzejski tehničari zamoče ruke u boju, kojom onda na kovčegu ostave tragove svojih prstiju, čime se rad stalno mijenja, a istovremeno dobiva vlastitu izložbenu povijest.

Jonathan Binet od postavljača izložbe očekuje da iz njegova kovčega uzmu crni sprej, zalete se prema zidu muzeja, ostave trag cipelom, a ispruženom rukom istovremeno, visoko na istome zidu, nasprejaju crnu mrlju. Shingo Yoshida je pak poslao komad tepiha iz svog ateljea da se postavi prema ideji kustosa. Uglavnom, ima zadataka za cijelu ekipu muzeja.

Među izloženim radovima je i onaj lanjskog dobitnika ugledne francuske umjetničke nagrade Marcel Duchamp koja se dodjeljuje umjetniku koji kvalitetom rada zaslužuje međunarodnu prepoznatljivost. U skladu sa svojom omiljenom temom ovisnosti društva o tehnologiji, pariški umjetnik Julian Previeux izložio je vrlo zanimljiv Muzej bugova.

Uz umjetničke radove stignu i osnovne upute za njihovo izlaganje, ali je kustosima i osoblju muzeja ostavljeno puno manevarskog prostora da sve to osmisle na vlastiti način, ističe kustosica Vilma Bartolić. Time se svaki put dobije nova kreacija, svaka izložba je drugačija, a priča o njezinim različitim postavima također postaje dio izložbe, kaže veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz koja je otvorila riječku izložbu.

Rijeka je treće odredište ove mobilne izložbe, koja je od 2012. godine do danas već bila postavljena u Bugarskoj i Sloveniji, a nakon Rijeke se vraća u svoju matičnu zemlju.

Boîte-en-Valise u riječkome Muzeju moderne i suvremene umjetnosti ostaje do 12. srpnja. Izložbu je osmislio Francuski institut iz Pariza, a u Rijeku je stigla kao dio Festivala Francuske Rendes-vouz u Hrvatskoj. Poslušajte što smo zabilježili na otvorenju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.