Hrvatski radio

Radio Rijeka

Laval Nugent - irski plemić opsjednut Frankopanima i zaljubljen u Trsat

03.11.2015.

16:43

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan, 3. studenoga 1777., u Ballynacoru u Irskoj rođen je Laval Nugent, osoba važna za riječku povijest. Kao 36-godišnji austrijski vojskovođa, ušao je u Rijeku u kolovozu 1813. godine, s vojskom pred kojom su se povukli Francuzi.

Svoj je pohod nastavio prema Trstu i Veneciji, ali tu njegova veza s Rijekom ne završava. Naprotiv, tek je započela. 

Michele Canzio, Tomamaso Darin, Francesco BedaLaval Nugent, ulje na platnu, 1873. (Muzej grada Rijeke)

Zanimanje Lavala Nugenta za povijest i arheološka istraživanja rezultirao je i opsjednutošću Frankopanima kao jednom od najvažnijih europskih plemićkih obitelji, s kojom je, preko svoje supruge, bio i u rodbinskoj vezi.

Stoga kupuje stari frankopanski grad u Bosiljevu. Nekoliko godina kasnije, 1822., postaje riječkim patricijem, a 1826. kupuje ruševine trsatskoga kaštela, kojeg je dao obnoviti i pretvoriti u muzej, kasnije i mauzolej. 

Museum Nugent utemeljen je 1843. godine i bio je prvi muzej u Hrvatskoj. U zbirci se nalazilo dvadesetak antičkih skulptura i 1500 starogrčkih vaza, arheološko blago koje je na Nugentovu inicijativu iskopano u okolici Napulja. Bile su tu i brončane skulpture, renesansni i barokni namještaj te brojne slike.

Bila je to zbirka s kojom je Rijeka mogla postati značajno europsko kulturno središte, ali se, nažalost, raspala nakon ekonomskog pada obitelji Nugent. U zagrebački Hrvatski narodni muzej (danas Arheološki) preneseno je s Trsata 1894. godine čak 86 sanduka umjetnina, a nešto je ostalo i u Rijeci, u današnjemu Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja.  

Laval Nugent umro je u Bosiljevu, u kolovozu 1862. godine. Gotovo čitavo stoljeće počivao je u grobnici Mir junaka na Trsatu – sve dok grobnice nisu uništene. Godinu dana nakon Nugentove smrti, na Trsatu su, kao čuvari mauzoleja, postavljeni i Fernkornovi bazilisci, koje nazivamo zmajevima, i koji se dan-danas nalaze na Trsatu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.