Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Leica format" - predstava o Rijeci za sva vremena

18.05.2019.

08:07

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: - / -

Velika ansambl-predstava o Rijeci Hrvatske drame riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca "Leica format", prema tekstu romana Daše Drndić, u adaptaciji Gorana Ferčeca i režiji Franke Perković, sinoć je pokazala svu snagu i profesionalno umijeće riječkih glumaca.

Rijeka, grad kakav znamo i ne znamo, grad koji volimo jer se utapamo u površnosti sagledavanja stvarnosti koja nas okružuje. Rijeka s početka predstave u obrisima dimne zavjese koja se igrom i pričom polagano otkriva i bistri, koja dobiva čiste konture i jasne slike. Rijeka koja otkriva svoju bogatu prošlost i svoju izgubljenu sadašnjost, svoje zaboravljene ulice, svoju prokockanu industriju, svoju iskričavu kulturu koju sada predstavlja tradicija karnevala, uz dokumentarne slike i kratke filmske isječke.

Predstava je to koja postavlja bezbroj pitanja na koja možda nikada nismo htjeli odgovarati, a svatko od nas imat će sada svoje odgovore i svoje vizije grada u kojem živi. Treba se upitati tko smo mi, ovdje i sada, ti stanovnici ovoga grada, jer grad ipak prvenstveno čine ljudi. Ogroman i fantastičan posao napravio je Goran Ferčec adaptacijom romana za scensku igru, a redateljica Franka Perković slikovitom je igrom mladih glumaca na sceni i šetalištem kroz srce publike u parteru izvrsno zaokružila sjajnu priču.

Tanja Smoje kao Ona, odnosno autorica Daša Drndić, nosi predstavu snažno, koncentrirano i uvjerljivo u više od dva sata igre bez pauze, bez suvišnih gesti, duboko emotivno i drsko, baš onako, kakva je bila i Daša. Uz nju, izvrsni u mnoštvu likova, Denis BrižićBiljana Torić i Dean Krivačić, kao i Anastazija BalažJelena LopatićAleksandra Stojaković OlenjukOlivera Baljak i Ivna Bruck.

Da, Rijeka je grad koji teče, samo treba otkriti koji je sliv onaj koji nas umiva čistim kapima. Možda ćemo tada, ispod tog taloga iza kojeg se skrivamo i ne znajući, otkriti svoju svrhu postojanja. Predstava je ovo za sva vremena…

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.