Hrvatski radio

Radio Rijeka

LFF: Film "Hrvatskog narodnog preporoda" proglašen najboljim, a dokumentarac "Veće od traume" osvojio nagradu publike

28.08.2022.

23:02

Autor: Radio Rijeka

"Hrvatskog narodnog preporoda

"Hrvatskog narodnog preporoda

Foto: - / LFF

U Opatiji je dodjelom nagrada i prikazivanjem filmova u produkciji Restarta zatvoreno 20. izdanje Liburnia Film Festivala, jedinog festivala koji prikazuje isključivo hrvatske dokumentarne filmove. Petodnevni festival prikazao je 40-ak dokumentarnih naslova.

LFF-ova publika još jednom je potvrdila da voli i prepoznaje filmove teške, ali važne tematike, te je svoje glasove i nagradu publike dodijelila filmu "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski. Film je ocijenjen visokom srednjom ocjenom 4,792.


Film "Hrvatskog narodnog preporoda" osvojio je 3 nagrade žirija: nagradu za najbolji film, nagradu za najbolju režiju te montažu. Kao razlog navode se korištenja isključivo filmskih sredstava kojima autor priča tešku, ali što je važnije, empatičnu priču o malom čovjeku, prožetu humorom svakodnevice stanovnika bloka hrvatskog narodnog preporoda, što je fino iskorištena ironija i za naslov filma.


Žiri je dodijelio još dvije stručne nagrade i nagradu za najbolji regionalni film. Nagrada za najbolju fotografija otišla je u ruke Davora Sanvincentija i Ivana Slipčevića koji su surađivali na filmu "Mjesta koja ćemo disati", a čija nas vizualna interpretacija odnosa koje film propitkuje vodi kroz svojevrsno putovanje isprepleteno prostornim i vremenskim fragmentima.


Luka Gamulin najbolji je dizajner zvuka 20. LFF-a (film "Tvornica filmova") jer je pokazao kako najosnovniji elementi zvuka mogu biti i najmoćniji. 


Nagradu za najbolji regionalni film dobio je film "In medias res" redateljice Ane Klepo. "Sekvenca zabave je surova i eksplicitna, ali njome redateljica gotovo kao da ni ne zauzima stav o tome je li prikazano dobro ili loše, već izlaže stvarnost onakvu kakva jest", stoji u obrazloženju žirija.


Liburnia Film Festival od ove godine dodjeljuje i osmu festivalskih nagradu - nagradu kritičara/ke „Dragan Rubeša“. Ove godine čast da o njoj odlučuje pripala mladoj filmskoj kritičarki Ivi Rosandić koja je nagradu dodijelila filmu "Lutajući oceanom" Tome Zidića jer "Mod življenja ljudi koje susreće, atmosferu pejzaža koje posjećuje, Toma Zidić preobražava u poetiku filma".

"Veće od traume"

"Veće od traume"

Foto: - / LFF

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.