Hrvatski radio

Radio Rijeka

LFF počinje svjetskom premijerom filmske priče o Malenoj i Klepetanu

24.08.2020.

12:34

Autor: HRT - Radio Rijeka

Starac i roda (Foto: LFF)

Starac i roda (Foto: LFF)

Foto: - / -

Od danas Opatija okuplja hrvatske dokumentariste na 18. izdanju Liburnia Film Festivala. U pet dana u Opatiji će biti prikazana 33 dokumentarna filma, od čega 21 u konkurenciji za nagrade publike i žirija, a čak će 15 filmova imati svoju svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru.

U konkurenciji za sedam nagrada (uz nagradu publike tu su i nagrade za najbolji film, regionalni film, režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka), ove godine ćemo gledati filmove mladih neafirmiranih autora, kao i filmove LFF-ovoj publici poznatih autorica i autora, od kojih su neki i višestruki laureati, kao što su Goran DevićTomislav Žaja, Jadran BobanRenata Poljak ili David Lušičić. Sa svim autorima filmova u konkurenciji, publika će imati priliku razgovarati dan nakon prikazivanja filma na "Piću s autorom" u 16:30 sati u Caffe-baru Eugenian.

Liburnia film festival počinje večeras svjetskom premijerom filma Tomislava Jelinčića "Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu", koji donosi toplu priču o ljubavi između najpoznatije rode u Hrvatskoj i Stjepana koji brine o njoj već 28 godina.

Film počinje u 20:15 sati na Ljetnoj pozornici u Opatiji. U 18 sati u Vili Antonio na repertoaru je film "Stieg Larson: Čovjek koji se igrao vatrom".

Film o rano preminulom švedskom piscu i novinaru, autoru izuzetno čitane trilogije "Millenium", jedan je od sedam filmova koji su dio novoga međunarodnog programa LFF-a "Stanje pripravnosti" koje se bavi političkim ekstremizmima današnjice, a dio je programa Rijeke Europske prijestolnice kulture.

U programu "Stanje pripravnosti" gledat ćemo "Djevojke Zlatne zore" Håvarda Bustnesa, "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević, "Izlaz" Karen Winther, "Mađarska 2018." Eszter Hajdú, "Nek’ živi Bugarska" Adele Peeve, "Slobodni Dačani" Monice Lãzurean-Gorgan i Andreija Gorgana te "Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom" Henrika Georgssona.

Filmovi su to koji su dobar povod za razgovor, zato LFF organizira okrugli stol "Mali i veliki (faš)izmi" u Vili Antonio u četvrtak 27. kolovoza u 18:30 sati. S redateljima i redateljicama filmova u programu "Stanje pripravnosti" te s hrvatskim dokumentaristima Jadranom Bobanom ("Ono drugo selo") i Marinom Lukanovićem ("Nevidljivi grad: La materia non conta", producent) moderator Boris Ružić razgovarat će o političkom ekstremizmu u dokumentarnom filmu, o ekstremima naše političke sadašnjosti neovisno o tome događaju li se oni u "starim" demokracijama ili na "problematičnom istoku" te o drugim srodnim temama. 

Dan poslije, 28. kolovoza, Dana Budisavljević održat će case study predavanje o "Dnevniku Diane Budisavljević", filmu koji je obilježio 2019. godinu s više od 17 osvojenih nagrada. Autorica će naglasak staviti na istraživački proces koji je prethodio nastanku filma, stvaranju hibridnog žanra igrano-dokumentarnog filma te kino-distribuciji. Case study će se održati u Vili Antonio u 18 sati.

Iste večeri, na maloj Ljetnoj pozornici, nakon dodjele nagrada bit će prikazan i sam film "Dnevnik Diane Budisavljević" koji će zatvoriti 18. Liburnia Film Festival.

18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Rijeka 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja Udruge LFF podržava Zaklada "Kultura nova".

Off program donosi pet premijera

U srijedu 26. kolovoza u Vili Antonio LFF prikazuje tri filma nastala u Filmaktivovoj Novoj školi dokufilma – "Još dugo ćemo ovako", "Mia ide u Ličko Petrovo Selo" i "Vita". Istog dana na maloj Ljetnoj pozornici gledamo i "MMC" Darka Bavoljaka, prvi film posvećen riječkom MMC-u, epicentru burne i žestoke akcionističke i performerske scene. U četvrtak 27.kolovoza u 17:30 u Vili Antonio gledat će se festivalska premijera filma "Nevidljivi grad: La materia non conta" Pierrea Commaulta koji istražuje kako se na danuncijadu gleda u Italiji, a kako u Hrvatskoj.

Program u Vili Antonio je besplatan, dok je za gledanje programa na maloj Ljetnoj pozornici potrebno nabaviti kartu preko sustava Mojekarte.hr. Cijena dnevne karte je 15 kuna.

Koncert uz film "City lights" 

U suradnji s Festivalom Kvarner, LFF priprema koncert uz nijemi film Charlyja Chaplina "City lights", odnosno "Svjetla velegrada". Ludwig Sarski’s Orchestra, koji čine međunarodni umjetnici na klarinetu, klaviru, harmonici i perkusijama, uživo će svirati vlastitu originalnu filmsku glazbu dok će se film moći pratiti na velikom platnu. Koncert će se održati u četvrtak 27. kolovoza u ponoć na maloj Ljetnoj pozornici.

O Liburnia Film Festivalu govori izvršna direktorica Jelena Androić:

Androić o LFF-u, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.