Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje Liburnia Film Festival: očekuju nas izvrsni hrvatski dokumentarci

23.08.2022.

Zadnja izmjena 11:30

Autor: Ivan Ribarić

Diptih: iz ljubavi u ljubav, Vlasta Delimar

Diptih: iz ljubavi u ljubav, Vlasta Delimar

Foto: - / LFF

Ove srijede održat će se otvorenje 20. izdanja Liburnia Film Festivala koji će i ove godine u Opatiji prikazati neke od najnovijih hrvatskih dokumentarnih filmova. Festivalski dio trajat će do nedjelje kada će se podijeliti i nagrade najboljima, dok će se u programu izvan konkurencije, nazvanom Regionale, promovirati filmovi regionalnih autora i autorica. 

Posebno veseli da ćemo pod zvijezdama gledati čak šest filmova regionalnih autorica i autora. Ove godine ekipu regionalnih autorica i autora čine Hana Stojaković i Silvano Drpić čiji film "Posvećenje proljeća" na 20. LFF-u ima svjetsku premijeru.


U Opatiji na velikom platnu gledat ćemo i film "Jel' kužiš sad?", ostvarenje mlade talentirane Lucije Brkić koja se na festivalu predstavlja po treći put. Uz nju je tu i Ana Klepo sa svojim filmom "In medias res", film "Mjesta koja ćemo disati" autora Davora Sanvincentia, kao i "Mlungu - Bijeli Kralj", film Davida Lušičića. 


Za kraj ovog bloka filmova očekuje nas još jedna svjetska premijera - film "Nokturno" koji nam na 20. LFF donosi Silvija Bumbak.


Osim festivalskog dijela koji će trajati od 24. do 28. kolovoza, organizatori se ovoga vikenda vraćaju u Ičiće gdje je sve i počelo, a pripremljena je i izložba "20 godina Liburnia Film Festivala". 


O zanimljivostima dvadesetog izdanja više nam je rekla direktorica festivala Jelena Androić:

LFF izjava

Program u konkurenciji festivala na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji otvorit će dokumentarni film "Mlungu - Bijeli kralj" Davida Lušičića. 


Film prikazuje život, probleme, nedoumice i odluke bivšeg zatvorenika Branimira, inače Riječanina, koji je završio u južnoafričkom zatvoru zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina iz Južne Amerike. 


Redatelj Lušićić rekao nam je više o procesu nastanka filma, radnji dokumentarca, kao i društvenim stigmama. Poslušajte razgovor:

"Mlungu - Bijeli kralj" Davida Lušičića

Prva festivalska večer donosi i svjetsku premijeru dokumentarca "Nokturno" Riječanke Silvije Bumbak te još dva naslova - "In medias res" Ane Klepo te "Zaželi" Marija Papića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.