Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Liburnija uplovljava" u riječku Filodrammaticu

16.07.2015.

10:28

Autor: Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči 13. Liburnia Film Festivala koji će se od 25. do 29. kolovoza održati u lučici u Ičićima, pobjedničke filmove lanjskog LFF-a ovoga će vikenda gledati i riječka publika.

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Filodrammatici ćemo u petak, 17. srpnja, od 20 sati gledati dokumentarce "Mula, skupina korijenja svezanih zajedno" redateljice Sabine Mikelić koja je osvojila nagradu za najbolji regionalni film te na esejistički način ocrtala odnos s roditeljima, te film "4. majmun" Hrvoja Mabića koji je pričom o psihijatrijskoj bolnici Lopača pokraj Rijeke i razotkrivanjem bolnih svjedočanstava bivših štićenika, njihovih roditelja i liječnika uključenih u rad bolnice, na 12. Liburnia Film Festivalu osvojio nagradu publike.

U subotu, 18. srpnja, u isto vrijeme i na istom mjestu, gledamo "Maslačak" Lovre Čepelaka koji je zašao u neobičan svijet istarskog umjetnika Darka Brajkovića te filmom osvojio nagradu za najbolju fotografiju, te "Ovrhu" Nevena Hitreca, film nagrađen za najbolji dizajn zvuka, o svakodnevici obitelji Medak ugrožene ovrhom. Večer zatvara "Povratak posljednjeg", dokumentarac riječkog autora Igora Paulića, kojim nas vodi sedamdesetak godina u prošlost, u najozloglašeniji nacistički logor Auschwitz – Birkenau, koji je glavni protagonist, tada 11-godišnji Oleg Mandić, napustio kao posljednji uznik.

Na Ljetnoj pozornici Art-kina Croatia u nedjelju, 19. srpnja, u 21:30 prikazat će se film "Potrošeni" redatelja Boruta Šeparovića koji je žiri prošlogodišnjeg LFF-a proglasio najboljim filmom. Protagonisti filma su osobe starije od 55 godina – oni koji su preživjeli preko 30 milijuna minuta. Film ih prati od javnog poziva Montažstroja, preko audicije, do stvaranja kazališne predstave i dokumentarnog filma. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a program "Liburnia uplovljava" organiziran je u suradnji s udrugom Filmaktiv i Art-kinom Croatia.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.