Hrvatski radio

Radio Rijeka

Likovna djela hrvatskih glazbenika: pogledajte kako crtaju, slikaju, kipare

30.08.2016.

20:10

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svaki je umjetnički talent hvalevrijedan dar, a rijetki sretnici ih imaju nekoliko – primjerice, likovnu i glazbenu nadarenost, možda uz još poneku – poput tridesetak hrvatskih glazbenika čiji su likovni radovi izloženi u Galeriji Trojica u Kastvu.

Ljubo Stipišić Delmata, Arsen Dedić, Toma Bebić, Davor Gobac – samo su neki od glazbenika koji su bili i vrsni likovnjaci. Njihova su djela izložena u crkvici Svete Trojice na skupnoj izložbi "Poliart". 

Djela je odabrao i postavio splitski kantautor i karikaturist, odnedavno umirovljeni novinar, Igor Brešan. Objašnjava nam da je poliart termin koji je skovao splitski povjesničar umjetnosti Marco Demichelli: "Zanimljiv čovjek, svršija je tragično, napisao je silnih pjesama... Gotovo ništa nije ostalo, osim Neka vali gingolaju naše barke Novih fosila", tumači Brešan. Ostale su i Demichellijeve slike, a dvije su izložene u nekadašnjoj kastavskoj crkvici.

Glazba se može oslikati, a slike narisati riječima – sinestezija je oduvijek očaravala, ali i mučila umjetnike. "Poliartna umjetnost je registrirana kao pojam u povijesti umjetnosti", kaže Brešan. "Je li to pantografsko preslikavanje nečeg iz glazbe u likovnost, u balet, u pokret, ili je to način života? Ja osobno mislim da je način života."

Još je skladatelj Ivo Tijardović izrađivao skice za svoje operete i zarađivao od ilustracija. Kantautor Ivica Percl vrsni je crtač, pjevačica Jadranka Ivaniš Yaja iz Jinxa akademska slikarica, bubnjar Ivan Piko Stančić pariški je đak, a njegov glazbeni kolega Boris Leiner akademski kipar.

Pitamo kantautora, slikara i pjesnika Danijela Načinovića radi li hijerarhiju među svojim talentima, je li mu jedan važniji od drugih? "Pa ja u te talente nisam baš toliko siguran koliko znam da postoji neki instinkt u meni da s vremena na vrijeme nešto naslikam, da otpjevam koju pjesmu, da dodam glazbu na neke stihove... i tako nastaju i te moje slike", kaže Načinović.

Izložba "Poliart" postavljena je kao uvod u festival čakavske šansone Čansonfest koji je zatvorio 25. izdanje Kastafskega kulturnega leta. "Ovaj ciklus poliarta bismo možda čak mogli i nastaviti u budućnosti s glumcima koji slikaju – to je u pripremi – pa čak i s političarima koji slikaju, s mnogim poznatim imenima za koje se ne zna da se bave i ovim vidom umjetnosti", kaže umjetnički direktor Čansonfesta Saša Matovina.

Ovdje možete preuzeti katalog izložbe "Poliart", koja u Kastvu ostaje otvorena do 16. rujna. Pogledajte videoprilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.