Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Lisinski u Guvernerovoj palači" - Aljoša Jurinić 13. studenoga u Rijeci

12.11.2017.

14:30

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nagrađivani glazbenik Aljoša Jurinić, jedna od najsjajnijih hrvatskih pijanističkih zvijezda današnjice, nastupit će u ponedjeljak 13. studenoga u Rijeci, gdje će u sklopu koncertnog ciklusa "Lisinski u Guvernerovoj palači" izvesti djela Franza Schuberta, Mauricea Ravela i Frédérica Chopina.

Riječ je o trećem u nizu nastupa u sklopu ove sezone inauguriranog ciklusa zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, prvog kojeg organizira izvan Zagreba, ističe se u najavi koncerata.

Najavljen kao "glazbeni junak našeg doba", Aljoša Jurinić je pozornost glazbenog svijeta skrenuo na sebe iznimnom nadarenošću, pijanističkom sposobnošću, pronicljivošću i mudrošću, koja ga je učinila pobjednikom natjecanja Schumann u Zwickauu (2012.), finalistom najprestižnijeg pijanističkog natjecanja na svijetu Chopin u Varšavi (2015.) te laureatom natjecanja Queen Elisabeth u Bruxellesu, 2016.

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Dvije godine studija proveo je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi prof. Noela Floresa, a potom tri godine usavršavanja na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi Eliso Virsaladze.

Na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru pohađa pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana.

Jurinić nastupa solistički i uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim europskim državama te na brojnim festivalima diljem svijeta. U Londonu je debitirao 2007., a u veljači 2015. održao je debitanski recital u njujorškom Carnegie Hallu.
Za riječku će publiku u Guvernerovoj palači izvesti Sonatu u A-duru, D. 664, Franza Schuberta, Suitu Gašpar noćnik Mauricea Ravela, te Šest etida iz ciklusa Dvanaest etida, op. 25 Frédérica Chopina. Koncert počinje u 20 sati.

Ciklus "Lisinski u Guvernerovoj palači" svečano su u rujnu otvorili Zagrebački solisti. Mjesec dana kasnije nastupio je i Papandopulo kvartet, a završni će koncert ciklusa koji u ovoj sezoni u Rijeci priređuje Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog održati, u četvrtak, 14. prosinca, Petrit Çeku, "princ gitare iz Prizrena".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.