Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lisinski u Rijeci: nova sezona vrhunskih koncerata u Guvernerovoj palači

19.09.2018.

15:18

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Glazbena virtuoznost za otvorenje sezone: Filjak, Leskovar i Pavlović (Foto: KD Vatroslav Lisinski)

Glazbena virtuoznost za otvorenje sezone: Filjak, Leskovar i Pavlović (Foto: KD Vatroslav Lisinski)

Foto: - / -

Zagrebački Lisinski i ove jeseni stiže u riječku Guvernerovu palaču - od rujna do prosinca u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnoga muzeja održat će se drugi po redu ciklus četiriju vrhunskih koncerata klasične glazbe "Lisinski u Rijeci".

Ciklus "Lisinski u Guvernerovoj  palači" sufinancira riječki Odjel za kulturu, a ulaznice po cijeni od 50 kuna već su u prodaji, kao i pretplata na sva četiri koncerta po cijeni od 150 kn. Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama Lisinskog, online na www.ulaznice.hr te na prodajnim mjestima u Rijeci: Autotrans, Croatia records, Mars Music - Dallas music shop  i Agenciji Solen.

Nakon uspješne lanjske prve sezone rasprodanih koncerata, program će se nastaviti promoviranjem mladih i izuzetno uspješnih hrvatskih glazbenika, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Na samom otvorenju, u četvrtak 27. rujna, riječkoj će se publici predstaviti tri glazbene majstorice koje su nedavno, u sklopu Večeri na Griču, oduševile zagrebačku publiku. Beethoven i Brahms, kažu, pod njihovim prstima zvuče samouvjereno, strastveno i romantično. To su Marija Pavlović na klarinetu, Monika Leskovar na violončelu i Marina Filjak na klaviru.

Bogatstvo i raskoš barokne glazbe očekuju nas 16. listopada, kada u Mramornoj dvorani nastupa Hrvatski barokni ansambl, s originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama iz toga zanimljivoga povijesnog razdoblja. Glazbena ostavština velikih skladatelja u njihovom izvođenju zvuči autentično, zbog čega su redoviti gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala, a glazbena ih kritika svrstava u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

Prvi gitarist s ovih prostora koji je završio poslijediplomski studij na slavnoj londonskoj Royal Academy of Music i dobitnik brojnih prestižnih nagrada Srđan Bulat svoje će glazbeno umijeće riječkoj publici predstaviti 14. studenoga. Svjetske pozornice svjedočile su njegovom virtuoznom gitarskom umijeću, u koje redovito uplete djela hrvatskih autora, a ovom će prilikom izvesti svoj tzv. mediteranski program, sastavljen od djela španjolskih, ali i domaćih skladatelja, među kojima je i Riječanin Zoran Juranić.

Finale ciklusa rezervirano je za mladog i perspektivnog pijanista Ivana Krpana, jednog od najzanimljivijih i najuspješnijih mladih nada domaće pijanističke scene. Premda je još uvijek samo student na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, zbog prošlogodišnje osvojene prve nagrade na jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja u svijetu, Ferrucio Busoni u Bolzanu, pred njim su glazbena gostovanja u svjetskim glazbenim središtima kao Leipzig, München, London, Weimar i St. Petersburg, no prije ove velike glazbene avanture, u Guvernerovoj palači će zasvirati 13. prosinca.

Kako se Lisinski (s)našao u Guveru, kakve važne životne uspomene vežu gitarista Srđana Bulata upravo uz Mramornu dvoranu i zašto je gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar bio uvjeren u veliki uspjeh koncertnog ciklusa "Lisinski u Rijeci", doznala je Tajana Petrović Čemeljić – poslušajte:

Najava sezone: Bulat, Nalis i Šarar pred novinarima (Foto: HRT - Radio Rijeka)

Najava sezone: Bulat, Nalis i Šarar pred novinarima (Foto: HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.