Hrvatski radio

Radio Rijeka

Liturgijska ruha iz 16. stoljeća izložena u Creskom muzeju

08.07.2018.

09:27

Autor: Odri Ribarović

Foto: Walter Salković

Foto: Walter Salković

Foto: - / -

Izložba "Svile iz sakristije - povijesni tekstil u crkvama Creskog dekanata otvorena je u petak 6. srpnja navečer u Creskom muzeju. Izloženi su primjerci svećeničke misne odjeće stari i petstotinjak godina.

Dvadeset i jedan izuzetan primjerak svilenog liturgijskog ruha, 18 misnica, dva humerala i jedan velum, izrađeni između sredine 16. i druge polovice 19. stoljeća, zauzeli su počasna mjesta u Creskom muzeju. Ovo, dosad neotkriveno, liturgijsko blago čuvale su generacije svećenika u crkvama Creskog dekanata - u Franjevačkom samostanu, župnoj crkvi u Cresu, Belom, Orlecu i Lubenicama.

"Sve ove svile su istkane i ovi uzorci koje vidimo su utkani u njih. Sve su istkane ručno, sve su bojane ručno i sve su nastale u velikim centrima proizvodnje svile u Italiji, Veneciji, Firenci, Genovi, Francuskoj, dakle Lionu i Toursu", govori ravnateljica Creskog muzeja Jelena Dunato.

Generalni vikar Krčke biskupije doc. dr. sc. Franjo Velčić tumači da sve ove vrijedne tkanine stižu iz krajeva kojima su plovili naši pomorci. "Oni su nosili svojim crkvama, često svojim sinovima koji bi postali svećenici, kupovali bi misno ruho, a onda bi ostajalo u domeni crkve."

Presudnu pomoć i podršku u organizaciji ove nesvakidašnje izložbe Cresu je pružila Hrvatica Silvija Banić - kustosica za europski tekstil zaposlena u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu. Iako nije mogla doći na otvorenje, oduševljenje posjetitelja bit će joj veliki podstrek za dalje.

Foto: Walter Salković

Foto: Walter Salković

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.