Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ljeto u prijestolnici kulture: 120 različitih događanja do kraja srpnja

19.06.2020.

13:00

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Najavljeno je Ljeto u prijestolnici kulture koje će značiti više od 120 programa u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji tijekom iduća dva mjeseca. Sve je rezultat rada riječkih nezavisnih i kulturnjaka u institucijama koji su intenzivno radili bez obzira na 'pandemijsko isključenje'.

Uoči kalendarskog početka ljeta najavljen je program u kojem je, do kalendarskog kraja ljeta, dvjestotinjak različitih programa: predstava i koncerata različitih vrsta, izložaba, druženja na plažama i trgovima, radionica, intervencija u prostoru, filmskih projekcija...

Polovica su programi izravno povezani s Rijekom 2020 Europskom prijestolnicom kulture. U ponešto ipak suženom financijskom okviru osigurana je dovoljna količina sredstava da se dogodi nešto promijenjeni program do kraja godine. Iako je od prvotne programske EPK ideje ostalo tek pola programa, zadržani su svi programi nezavisnih umjetnika. 

Nastavljaju se aktivnosti u svim programskim pravcima, ali je na konferenciji za novinare u petak istaknut program na pojedinim lokacijama: na Trgu Riječke rezolucije bit će intenzivan kazališni mjesec; nekadašnje skladište Exportdrva na Delti bit će prostor velikih izložbi i raznovrsnog koncertnog/festivalskog programa. 

Delta Lab nastavlja razvijati participativnu priču i novo promišljanje urbaniteta za drugačiju Rijeku sutra, Art-kino Croatia ove godine otvoreno je cijeloga ljeta, a spomenimo i da će 4. festival Tobogan biti spektakularno otvoren 16. srpnja.

Detalje programa Ljeta u prijestolnici proučite u nastavku, a poslušajte i kako o dugom riječkom kulturnom ljetu govore direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija:

Ljeto u prijestolnici ili o dugom riječkom kulturnom ljetu, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.