Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ljudska prava na filmu: izbjeglička kriza, ženska prava i prošlost

07.12.2016.

10:08

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Human Rights Film Festival, posvećen autorskim i angažiranim ostvarenjima novije svjetske produkcije, održava se u Zagrebu, a riječko izdanje počinje u četvrtak 8. prosinca u Art-kinu Croatia. Ulaz na sve programe je besplatan.

Četrnaesti Human Rights Film Festival u Zagrebu se održava od 5. do 11. prosinca, a u Rijeci od 8. do 12. prosinca. Riječki program otvaraju filmovi Abbasa Kiarostamija Vodi me kući i Wernera Herzoga Tko bi rekao - Fantazije umreženog svijeta.

HRFF se ove godine bavi aktualnim društvenim i općim temama: izbjeglicama i izbjegličkom krizom (Havarija Philipa ScheffneraTa’ang Wanga BingaSunce, sunce me zaslijepilo Anke i Wilhelma Sasnala), suočavanjem s prošlošću (Egzil Rithyja PanhaAusterlitz Sergeja LozniceNeruda Pabla Larraina).

Dio filmova bavi se i ženskim pravima, odnosno ženskim pogledom na pitanja rase, siromaštva, gentrifikacije (Put nalik snu Angele SchanelecPriče iz Illinoisa Deborah StratmanUkratko Natalie BookchinNeke žene Kelly Reichardt). Detalje o programu možete pronaći na internetskoj stranici Art-kina Croatia.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine kako bi promicao kulturu ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK u suradnji s Art-kinom Croatia i Udrugom Filmaktiv. Ulaz je besplatan na sve programe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.