Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lokve vole noćni turizam: uspješna prva Noć skulpture

26.07.2015.

12:11

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva Noć skulpture sinoć je održana u Mrzloj Vodici kod Lokava kao predstavljanje radova nastalih tijekom 36 godina na Goranskoj kiparskoj radionici.

Tijekom trideset i šest godina održavanja ljetnih simpozija Goranske kiparske radionice izrađeno je više od stotinu monumentalnih skulptura od drva koje su potom postavljene u prirodnom okruženju svih dijelova Gorskoga kotara. Na pitanje može li ta bogata zbirka umjetnina postati turistička atrakcija, odgovor je sinoć ponuđen nedaleko naselja Mrzla Vodica u Općini Lokve prvom Noći skulptura.

Lokacije nedaleko Mrzle Vodice, na kojima se nalazi nekoliko drvenih skulptura Goranske kiparske radionice nedavno su povezane izletničkom stazom. Sudionici sinoćnjega izleta uz put dugačak oko kilometar mogli su vidjeti šest skulptura osvijetljenih solarnim svjetiljkama, rekla je direktorica turističkog ureda u Lokvama Đurđa Malnar.

I ostale bi sredine Gorskoga kotara uz Lokve mogle iskoristiti Noć skulptura i zbirku Goranske kiparske radionice jer na njoj nastalih radova ima i u drugim mjestima, smatra predsjednik te umjetničke kolonije Milutin Burić. Zadovoljni smo ako je ovo početak budućega goranskog kiparskog puta koji mora postati kulturna ponuda u turizmu, kaže Burić.

Dok se to ne dogodi u Općini Lokve šaljivo kažu da im s noćnim turističkim manifestacijama dobro ide. Nakon, Žabarske noći i Noć spilja, dogodila se, eto, i Noć skulptura. Poslušajte ovu goransku kulturno-turističku priču:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.