Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lošinj: izložba crteža iz fundusa Zbirke Andra Vida Mihičića

07.06.2023.

11:32

Autor: Tatjana Sandalj

Ulomak crteža s plakata izložbe

Ulomak crteža s plakata izložbe

Foto: - / Lošinjski muzej

Studijska izložba Linija života: Crteži iz fundusa Zbirke Andra Vida Mihičića, autorice kustosice Martinele Mužić, bit će otvorena u Galeriji Fritzi Lošinjskog muzeja u srijedu 7. lipnja u 19 sati. U Zbirci Mihičić, u Lošinjskom muzeju, pohranjen je velik broj crteža od kojih većina nije nikada izložena javnosti, a sada će biti dostupni za razgledavanje do 1. rujna.

Riječ je o djelima iz privatne kolekcionarske zbirke Andra Vida Mihičića (Beli, Cres, 1896. - Krk, 1992.), pisca i pjesnika, povjesničara umjetnosti i redovitog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 


Više od 250 crteža priznatih umjetnika i manje poznatih imena hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća, nastajalo je tijekom šezdeset godina. Bogat dio zbirke čine serije radova Mihičićevih studenata s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu nastali 1953. godine, te crteži prijatelja, renomiranih hrvatskih umjetnika prošlog stoljeća.


Lošinjski muzej obilježava 30. obljetnicu postavljanja i izlaganja umjetnina Zbirke Mihičića javnosti, koje su 1993. postale dio stalnog postava Palače Fritzi. 


"Crteži umjetnika iz kruga zastupljenog u Zbirci Mihičić predstavljaju nasljeđe čija je umjetnička i dokumentarna vrijednost trag jednog vremena. Andro Vid Mihičić veći je dio života proveo u umjetničkim krugovima stekavši mnoga prijateljstva među umjetnicima koji su mu poklanjali ili od kojih je otkupljivao likovne radove temeljem kojih je nastala umjetnička zbirka pohranjena u Lošinjskom muzeju", stoji u najavi izložbe.

Studijska izložba Linija života: Crteži iz fundusa Zbirke Andra Vida Mihičića u Galeriji Fritzi

Studijska izložba Linija života: Crteži iz fundusa Zbirke Andra Vida Mihičića u Galeriji Fritzi

Foto: - / Lošinjski muzej / Facebook

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.