Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Lovran classic" - tri večeri klasične glazbe i obiteljskog muziciranja

09.07.2019.

10:44

Autor: Radio Rijeka

Foto: Corona laurea Lovran

Foto: Corona laurea Lovran

Foto: - / -

Počinje 2. Festival klasične glazbe "Lovran classic", koji se održava od 10. do 12. srpnja u Kinu Sloboda u Lovranu. Ovogodišnji festival klasične glazbe "Lovran classic" u znaku je obiteljskog muziciranja.

Prvu večer nastupa mladi riječki violinist Matej Mijalić uz klavirsku pratnju majke, Jelene Barbarić Mijalić. Matej Mijalić student druge godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Leonida Sorokova, laureat mnogih natjecanja u Hrvatskoj inozemstvu te apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Međunarodnog natjecanja LC Grand Prixa Rijeka. Smatran je jednim od naših najperspektivnijih mladih violinističkih virtuoza.

Drugu večer predstavit će se supružnici Metod Sironić na flauti i Jelena Tihomirović za klavirom, ujedno i organizatori ovog festivala koji zajedno nastupaju već više od desetljeća. Jelena Tihomirović redovito nastupa kao solistica i u komornim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu. Metod Sironić, nakon završenog studija flaute na Ecole Normale u Parizu, bavi se pedagoškim radom, nastupa u raznim komornim sastavima te svira baroknu flautu, odnedavna kao član Hrvatskog baroknog ansambla.

Treća i finalna večer rezervirana je za klavirski duo oca i sina, Ljubomira i Danijela Gašparovića. Ljubomir Gašparović redoviti je profesor klavira u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dobitnik nagrada Svetislav Stančić i Milka Trnina. Danijel Gašparović, perspektivni je hrvatski pijanist mlađe generacije međunarodne karijere, te zajedno s ocem osnivač i umjetnički voditelj Umjetničke organizacije Cristoforium, jedinstvene u nas po organizaciji koncerata vrhunskih svjetskih umjetnika koji izvode glazbu na povijesnim klavirima.

Sva tri koncerta počinju u 20 sati i 30 minuta, a ulaz je slobodan. Organizator festivala je Udruga Corona laurea Lovran. O samom programu i izvođačima s organizatoricom festivala, pijanisticom Jelenom Tihomirović razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović, poslušajte:

 

2. Festival Klasične glazbe Lovran, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.