Hrvatski radio

Radio Rijeka

Luka različitosti: osnovan međureligijski savjet Rijeka 2020

14.04.2017.

12:55

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Memorandum o osnivanju međureligijskog savjeta Rijeka 2020 kojim se predstavnici najzastupljenijih vjerskih zajednica uključuju u projekt Europske prijestolnice kulture potpisan je danas u Rijeci. To je još jedna potvrda zajedništva i poštivanja.

Memorandum su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktorica Trgovačkog društava Rijeka 2020 Emina Višnić s predsjednikom Židovska općine Rankom Špiglom, pastorom Batističke crkve Giorgiom Grljem, nadbiskupom Ivanom Devčićem, parohom Mićom Kostićem i imamom Hajrudinom Mujkanovićem.

Potpisnici su, u skladu s geslom EPK Luka različitosti istaknuli kako se tim dokumentom u Rijeci nastavlja zajedništvo i poštivanje različitosti dodavši da će se vjerske zajednice uključiti u projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture s namjerom daljnjeg unapređenja dijaloga.

Osnivanje Međureligijskog savjeta Rijeka 2020 inicijativa je rektora Katedrale svetoga Vida monsinjora Matije Matačića.

Nadbiskup Devčić istaknuo je da se različitosti mogu shvaćati kao obogaćivanje u duhu zajedništva, a to današnjem svijetu nedostaje: "Različitosti su činjenice od kojih ne možemo pobjeći, pa je pitanje izazova kako ćemo se prema njima postaviti - hoćemo li to gledati kao opasnost i prijetnju ili ćemo to gledati kao međusobno obogaćenje."

Paroh Kostić dodao je da je Rijeka malo bogatija u odnosu na svoje okruženje jer je uvijek bila primjer tolerancije i poštivala je razločitosti, a sve to nije smatrala opterećenjem nego bogatstvom. Imam Mujkanović je rekao da je islamska zajednica u Rijeci već uključena u taj projekt. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.