Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lukovdol: Mićanović i Augustinčić primili nagrade 57. Goranovog proljeća

21.06.2020.

11:35

Autor: Nenad Lučić

Gradonačelnik Vrbovskog Mufić, predsjednik Odbora Proljeća Pogačar, dobitnici nagrada Augustinčić i Mićanović pred spomenikom I.G. Kovačiću (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Gradonačelnik Vrbovskog Mufić, predsjednik Odbora Proljeća Pogačar, dobitnici nagrada Augustinčić i Mićanović pred spomenikom I.G. Kovačiću (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Goranovo proljeće je najpoznatija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj, no ovogodišnja je središnja svečanost, zbog pandemije koronavirusa, umjesto prvog održana posljednjeg proljetnog dana. Za razliku od termina, lokacija održavanja glavnog događaja ni ove se godine nije mijenjala.

U Lukovdolu, rodnom mjestu književnika Ivana Gorana Kovačića, tijekom subotnjeg predvečerja okupili su se dobitnici svih pjesničkih nagrada koje su dodijeljene u sklopu 57. po redu Goranovog proljeća.

Zadovoljan zbog održavanja svečanosti u Lukovdolu, predsjednik odbora Goranovog proljeća Marko Pogačar napomenuo je kako je zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji program ipak bio oskudniji jer je Proljeće inače međunarodna manifestacija s četrdesetak gostiju, od kojih polovinu čine stranci.

"Strani gosti nisu mogli doputovati. Nadamo se da ćemo u ovim okvirima ipak izgurati ovu godinu, svjesni kako i mi moramo podnijeti dio tereta krize kao i svi ostali", rekao je Pogačar.

Ustrajnost se ove godine isplatila organizatorima, ali i dobitniku nagrade Goran za mlade pjesnike Tomislavu Augustinčiću koji je u više navrata svoju zbirku "Ipak zora" prijavljivao na natječaj Goranovog proljeća. 

"Značaj ove nagrade mi je utoliko veći što sam s njom rastao kao pjesnik. Ona je početak mog ozbiljnog pjesničkog stvaralaštva i potvrda da to što radim ima neku vrijednost i prepoznatljivost, tako da mislim da je sve sada sjelo na svoje mjesto", rekao je Augustinčić.

Mjesto na listi dobitnika jedne od najcjenjenijih hrvatskih nagrada za pjesništvo, Goranovog vijenca, od ove godine ima i književnik Miroslav Mićanović"Naravno da je to čast, radost i jedan trenutak zadovoljstva te ujedno ozbiljnosti i odgovornosti. Evo tu smo u Goranovom prostoru gdje sam dolazio u različitim ulogama ne razmišljajući o dobitku Goranovog vijenca. Međutim, kada se to dogodi sasvim je sigurno da ste sretni i zadovoljni."

Na svečanosti u Lukovdolu nagrade Goranovog proljeća uručene su i autorima najuspješnijih radova učenika osnovnih i srednjih škola. Poslušajte prilog:

57. Goranovo proljeće ipak u Lukovdolu, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.