Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lungomare Art: 11 trajnih umjetničkih radova u deset prostora PGŽ

01.10.2019.

14:25

Autor: Tatjana Sandalj

Iznad Baške, kod mrgara, instalacija će biti postavljena helikopterom (Foto: Geoarheo / Rijeka 2020 EPK)

Iznad Baške, kod mrgara, instalacija će biti postavljena helikopterom (Foto: Geoarheo / Rijeka 2020 EPK)

Foto: - / -

Programski pravac Lungomare Art Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture postavlja 11 trajnih umjetničkih radova u deset mjesta na području Kvarnera. Rečeno je to na današnjem predstavljanju pravca Lungomare Art u Rijeci.

Brseč, Lovran, Volosko, Rijeka, Kostrena, Crikvenica, Lopar, Baška i Mali Lošinj su mjesta na kojima će biti postavljeni radovi. U Rijeci su dva odredišta: galerija riječke ribarnice i plaža Grčevo, a u Voloskom će biti postavljene dvije instalacije dvaju autora, jedna pod morem i jedna blizu rodne kuće Andrije Mohorovičića.

Na obali radovi će biti postavljeni na ulazu u Brseč, na planinarskoj stazi kod Lovranske Drage, na kopnu i ispod mora u Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na riječkim Pećinama, na plaži Svežanj na Žurkovu u Kostreni i u parku u središtu Crikvenice. Na otocima odredišta su pristanište u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju

To je prvi put u široj regiji da suvremeni umjetnici stvaraju na toliko različitih i međusobno udaljenih lokacija, a pri tom su, iako inspirirani lokalnim pričama, povezani jedinstvenim narativom, rekla je direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić.

U odabiru češkog kustosa Michala Kolečeka autori radova su studenti riječke Akademije primijenjenih umjetnosti i poznate umjetnice i umjetnici među kojima izdvajamo Liama Gillicka (UK), Jiříja Kovandu (CZ), Numen/for Use (HR), Harumi Yukutake (JP) i Smiljana Radića (CL).

Višnić je dodala je da je projekt jedinstven i po tome što su u njemu spojeni različiti kreativci, različitih znanja i različitih načina oblikovanja prostornih intervencija.

 

U svakom je mjestu umjetnik ili umjetnička skupina pronašla mjesto i priču koje do sada nisu bile ni kulturno ni turistički valorizirane. Svi idejni projekti su dovršeni, u tijeku je izrada izvedbene dokumentacije, a otkrivanje prvog rada planirano je krajem travnja.

Svi radovi bit će otkriveni do kraja rujna, uvijek vezano uz neku već postojeći lokalni program, a osim što ostaju trajna vrijednost u prostoru, ponegdje su inicirali ili se uklopili u planove lokalnih samouprava za obnovu javnog prostora. Bez lokalnih samouprava, lokalnih udruga i umjetnika projekt ne bi bilo moguće izvesti, ističe glavna voditeljica programa Lungomare Art Iva Kelentrić.

Višnić govori o tome po čemu je projekt jedinstven, a Kelentrić govori o lokacijama, suradnjama s lokalnim zajednicama te o tome koliko je projekt uz, a koliko uronjen u more, poslušajte:

Lungomare Art s pogledom na i uronjen u more, pripremila Tatjana Sandalj

Višnić o tome zašto je projekt jedinstven, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.