Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lutkarska premijera: koliko je aktualna bajka "Carevo novo ruho"?

16.10.2020.

10:08

Autor: Tatjana Sandalj

Uroš Kaurin, Car i Tilen Kožamelj (Foto: GKL Rijeka)

Uroš Kaurin, Car i Tilen Kožamelj (Foto: GKL Rijeka)

Foto: - / -

Koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovno gledališča Maribor, predstava "Carevo novo ruho" premijerno će u Rijeci biti izvedena u subotu 17. listopada u 18 i u 20 sati. Mariborska premijera već je izvedena u lipnju.

"U staroj, napuštenoj tvornici tekstila igra se dvoje djece, a njihove igračke postaju konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Djeca pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji zato ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti jest uvjeriti cara da otvori tvornicu. No, postoji još jedan način – prevara", pišu lutkari u najavi predstave.

Predstavu, koja je kobinacija lutkarstva, animacije objekata, glume i novih tehnologija, izvode Tilen Kožamelj iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Uroš Kaurin iz Lutkovnog gledališča Maribor.

Bajke i priče pomažu djeci da nauče ponešto o svijetu u kojem žive, a upravo su od pitanja što nam Andersenova bajka "Carevo novo ruho" govori o svijetu u kojem živimo krenuli redatelj Zoran Petrovič i njegovi suradnici. Rezultat nastoji djecu zabaviti, ali im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju - o politici, konzumerizmu, globalizaciji i borbi za bolji život.

U autorskom timu su dramaturg Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Monika Pocrnjić i Toni Soprano, a Soprano je i kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom. Glazbu je skladao Josip MaršićTekst je na hrvatski jezik prevela Jagna Pogačnik, a savjetnik za scenski govor za hrvatski jezik je Damir Orlić

Nakon pretpremijere u petak u 18 sati i subotnjih premijernih izvedbi predstava ostaje na programu Gradskog kazališta lutaka tijekom cijelog idućeg tjedna, svakoga radnoga dana od 17:30 i 19 sati i subotom u 11 i 18 sati. 

Koprodukcija je jedan od rijetkih međunarodnih projekata koji su, koronavirusu usprkos, provedeni u programu Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, konkretno u okviru programskog pravca Dječja kuća. 

Zašto se autorski tim pitao jesu li tkalci baš negativni likovi priče - poslušajte kako o radu na predstavi govore glumci lutkari Kožamelj i Kaurin, te izjave redatelja Petroviča:

Tilen Kožamelj i Uroš Kaurin o radu na predstavi, pripremila Tatjana Sandalj

Readtelj Zoran Petrovič o pitanju od kojeg su krenuli, pripremila Tatjana Sandalj

Petrovič o sadržaju, prijevod Magdalena Lupi Alvir; pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.