Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lutkarski mjuzikl "Ježeva kućica" slavi 20. rođendan

11.11.2021.

16:30

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: - / -

Program 26. Revije lutkarskih kazališta u Rijeci zaključuju svečane izvedbe lutkarskog mjuzikla "Ježeva kućica" čija je premijera bila prije 20 godina i koja je izvedena više od 500 puta na pozornicama kazališta u Hrvatskoj i u zemljama regije.

Program 26. Revije lutkarskih kazališta u Rijeci, u kojem je devet kazališta prikazalo jedanaest predstava, završio je proglašenjem najbolje predstave po sudu obiteljsko-stručnog žirija: "Bambi", produkcija Pozorišta za decu iz Kragujevca, Srbija.

"Ježeva kućica" je lutkarski mjuzikl što ga je na scenu riječkih lutkara prije 20 godina postavila redateljica Sanda Miladinov Langerholz, u kombinaciji lutaka i kostimiranih/maskiranih glumaca. Poznati dječji tekst Branka Ćopića uglazbio je Hrvoje Hegedušić, a redateljica je ponešto i dopisala u scenskoj prilagodbi.

Neka vam ne bude žao ako na Reviji niste uspjeli pogledati predstavu. Priča o dobrom i dragom Ježurki koji jako voli svoj dom na programu je GKL-a Rijeka do 20. studenoga. 

Koreografiju je osmislio Norman Dixon, scenografiju je oblikovala Ana Ogrizović, a kostime Ljubica Wagner. Kostimi u kojima sadašnja postava igra predstavu, već su treći u nizu sašiveni po originalima.

I nakon svih tih godina predstava je jednako dojmljiva, živa i vesela kao i prvoga dana, zahvaljujući čvrstom redateljskom okviru, ali i zadovoljstvu razigranog i zaigranog ansambla kojeg čine Karin Fröhlich, Almira Štifanić, Andrea Špindel, Zlatko Vicić, Alex Đaković i David Petrović. To nije originalna postava, ali će dobar dio bivših glumaca iz Ježurke biti u publici na svečanoj izvedbi. 

U čemu je tajna uspjeha predstave na kojoj se djeca i danas od zadovoljstva naglas smiju pitali smo Ježurku, Fröhlich i Medvjeda, Vicića koji su u predstavi svih 20 godina, poslušajte: 

Dvadeset veselih godina riječkog Ježurke, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.