Hrvatski radio

Radio Rijeka

Makedonac koji je zavolio Sušak i zapisao "Sušačko popodne"

28.11.2015.

18:07

Autor: Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"U današnje vrijeme nisu potrebne lijepe riječi, nego lijepa djela", kaže profesor Vasil Tocinovski, Makedonac s, donedavno, privremenom adresom u Rijeci. Autor je više od 120 knjiga i udžbenika, radio je nekoliko godina i kao profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Vasil Tocinovski makedonski je pisac, esejist, kritičar, književni povjesničar, antolog, autor za djecu i mladež, pisac udžbenika i prevoditelj. Dvadeset godina radio je na Televiziji Skopje gdje je vodio središnji Dnevnik, radio u redakciji za kulturu, obrazovanje i znanost. Četiri godine bio je glavni urednik Drugog programa, a za te godine kaže da su bile njegove najbolje godine. "Pametan čovjek u novinarstvu živi pet godina, ali ja nisam bio toliko pametan pa sam produžio na dvadeset", kaže Vasil. Novinarstvo mu je pomoglo da razvije i karijeru književnika, te je danas jedan od najplodnijih makedonskih autora.

Nakon televizijskog angažmana, Tocinovski je također dvadeset godina proveo na Sveučilištu Sveti Kiril i Metodij u Skopju gdje je radio kao redoviti profesor, a nakon toga posao ga je doveo u Rijeku. Šest godina radio je na riječkom Sveučilištu. Na Filozofskom fakultetu na Odsjeku za kroatistiku vodio je Lektorat za makedonski jezik gdje je njegove kolegije iz područja makedonistike pohađalo čak 1.244 studenata. Upravo zbog toga, riječki je Lektorat za makedonski jezik bio najbrojniji u svijetu.

Rijeku je zavolio i kaže : "Ovdje mi je bilo bolje nego kod kuće. "Nikada se nije osjećao kao došljak, stekao je mnoga prijateljstva i napredovao u profesionalnom smislu. Za vrijeme boravka u Rijeci napisao je čak deset knjiga, od toga pet na hrvatskom jeziku. Jedna takva je i "Sušačko popodne", nagrađivana zbirka kratkih priča usko vezanih uz Sušak. Knjiga je doživjela drugo izdanje i prevedena je na makedonski i poljski jezik.

Optimizam je njegova prirodna osobina - nasmijan i veseo gostovao je u emisiji "Klasa optimist" u programu Radio Rijeke, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.