Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marcich: Bili smo jako, jako blizu nominaciji za Oscara

03.05.2023.

11:37

Autor: Albert Petrović

Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra

Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra

Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

Chris Marcich upravo je dobio drugi uzastopni mandat ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Koincidira to s Mjesecom hrvatskog filma u kojem će publika u 56 gradova na ukupno 480 projekcija vidjeti 60 domaćih naslova...

Cilj je upoznati domaću publiku s hrvatskim filmom i ukloniti predrasude koje imaju prema njemu, kaže Chris Marcich, podrijetlom Rabljanin, s bogatom međunarodnom poslovnom karijerom.

Eto, ja kad dođem u vašu županiju (Primorsko-goransku) i razgovaram s prijateljima, kažu mi da ih domaći film baš ne zanima, a kad ih pitam što je to što im smeta, ne znaju objasniti.

Chris Marcich

"No stvari ipak idu nabolje. Ubrzali smo proces snimanja, u zadnje dvije godine snimljen je rekordan broj filmova, Zahvaljujući novom mandatu dobili smo šansu dovršiti ono što nismo uspjeli u prethodne četiri godine, a planirali smo. Ostaje uvijek taj najveći problem, otkud namaknuti sredstva i zatvoriti financijsku konstrukciju, no ipak idemo naprijed malo pomalo", govori Marcich


Na primjedbu da naši filmovi sad puno češće dobivaju nagrade na međunarodnim festivalima i da je velika šteta što film "Sigurno mjesto" nije ove godine nominiran za Oscara kaže: "Moram se složiti s vama, no kako čujem iz meni poznatih krugova u Los Angelesu i u filmskoj industriji, bili smo jako, jako blizu. Možda smo se malo prekasno pokrenuli s tom kampanjom, ali bili smo blizu."


Budući da, kad god može, Chris dolazi na svoj Rab, postao je, kaže i redoviti slušatelj Radio Rijeke, a pun je hvale za riječko Art-kino koje je napravilo puno da pokaže svu raznovrsnost i bogatstvo hrvatskog filma.


Poslušajte razgovor:

Marcich: Bili smo jako, jako blizu nominaciji za Oscara

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Valovi na valovima

O moru i oko mora te svemu vezanome uz turizam i oko njega, svake srijede u 13:20 sati donosimo brojne zanimljive priče o zanimljivim ljudima, poslovima, događajima, običajima, destinacijama, gastronomskim delicijama...

Poslušajte u Slušaonici