Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:03 / 19.01.2016.

Autor: Alen Čemeljić

Mario Kinel: skladatelj, tekstopisac, novinar, radijska legenda

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan 1921. godine u Sušaku, tada zasebnome gradu, rođen je 1921. godine Mario Kinel, skladatelj, tekstopisac, prevoditelj, novinar, urednik radijskih emisija, legenda Radio Rijeke, autor evergreena "Samo jednom se ljubi" i "Jedna noć u Kostreni".

Samo jednom se ljubi
Sve je ostalo varka
Često udes nam grubi
Šale zbijati zna
Zato mislimo načas
Da je to ljubav žarka
Al taj žar prođe začas
Kao blijeda slika sna
Tad nam se ljubav
U misli vraća
I svatko shvaća
Njen pravi žar
Samo jednom se ljubi
I tad srce izgara
Kad se taj plam izgubi
Tad i prestaje sav čar
Kad nam se ljubav
U misli vraća
I svatko shvaća
Njen pravi žar
Samo jednom se ljubi
I tad srce izgara
Kad se taj plam izgubi
Tad i prestaje sav žar

Pjesma "Jedna noć u Kostreni" iz 1954. godine, za koju je napisao i tekst i glazbu, postala je hit preko noći, a za pjesmu "Samo jednom se ljubi", jednu od najpopularnijih pjesama hrvatske zabavne glazbe svih vremena, napisao je tekst na glazbu Ive Robića.

Mario Kinel bio je i autor prepjeva velikog hita "Sedamnaest ti je godina tek", kao i drugih svjetskih hitova iz pedesetih godina prošlog stoljeća, koje je kod nas lansirao upravo Mario Kinel.

Uspješna suradnja s Ivom Robićem krenula je krajem četrdesetih, kada u Zagrebu upoznaje Robića, nakon čega se vraća kući i od 1951. radi na Radio Rijeci.

Sredinom pedesetih postaje glavni pokretač snažne riječke glazbene proizvodnje, koja je u samo godinu dana rezultirala s pedesetak pjesama koje je preuzeo zagrebački Jugoton da bi ih izdao na gramofonskim pločama.

Krajem pedesetih vraća se u Zagreb i nekoliko godina radi u Jugotonu, da bi kasnije postao slobodni umjetnik. Za života - a preminuo je 1995. u Zagrebu - objavio je nekoliko tisuća tekstova ili prepjeva i skladao nekoliko stotina izvornih skladbi. Sjajna karijera samoukoga glazbenika koji je, inače, studirao filozofiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.