Hrvatski radio

Radio Rijeka

Martina Vidaić dobitnica Nagrade Kamov za knjigu "Trg, tržnica, nož"

18.11.2021.

14:22

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Dobitnica Nagrade Kamov Hrvatskog društva pisaca (HDP) za najbolju knjigu godine je Martina Vidaić, za zbirku poezije "Trg, tržnica, nož", objavljeno je u srijedu u Rijeci, na prigodnoj svečanosti u Palači šećerane u Rijeci.

Martini Vidaić je Nagrada Kamov donijela 10 tisuća kuna, a u obrazloženju nagrade stoji da se njena briljantna knjiga poezije istovremeno ukazuje čitatelju u vremenskom okviru jednog jedinog dana, ali i u sva četiri godišnja doba.

"I kao što nije baš lako shvatiti kako to četiri godišnja doba stanu u jedan beskrajni dan, tako nije jednostavno, a možda ni potrebno, ovu formalno knjigu poezije, a to je valjda jer je objavljena u biblioteci Poezija, rodno, vrsno, ni žanrovski odrediti", stoji u obrazloženju.

Kako je u knjizi naveo urednik Kruno Lokotar, čini je 45 gustih poetskoproznih ulomaka o zadarskoj tržnici koji zajedno tvore možda poemu ili skelet romana u stihovima. 

Finalisti Nagrade Kamov ove godine, uz Vidaić, bili su Branka Arh za zbirku poezije "Tako čitaj: nekako od iza", Ivana Bodrožić za roman "Sinovi, kćeri", Zoran Ferić za roman "Putujuće kazalište" i Drago Glamuzina za roman "Drugi zakon termodinamike". Jedino Bodrožić nije mogla doći na proglašenje pobjednika i dodjelu nagrade.

Martina Vidaić, rođena 1986. godine, do sad je objavila zbirke pjesama "Era gmazova", za koju je dobila nagradu Goran za mlade pjesnike, "Tamni čovjek Birger" i "Mehanika peluda", za koju je nagrađena Nagradom Ivan Goran Kovačić za najbolju zbirku pjesama u dvogodišnjem razdoblju. Autorica je romana "Anatomija štakora".

Svečana dodjela upriličena je na Kamovljev rođendan, u njegovoj Rijeci, u novouređenoj Palači šećera, a poslušajte prve dojmove slavodobitnice Martine Vidaić:

Martina Vidaić: Kamov je nagrada za netipične knjige, pripremio Albert Petrović

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.