Hrvatski radio

Radio Rijeka

Maša Kolar uoči baletne premijere: "Čipka je za mene priča plesa!"

03.06.2020.

11:53

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Baletna čipka (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Baletna čipka (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Foto: - / -

Baletna premijera "Čipka" bit će uprizorena u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u petak 5. lipnja u 20 sati. Koreografkinja je ravnateljica riječkog baleta Maša Kolar, koju smo tim povodom ugostili u našem novom studiju na Korzu.

U potrazi za hrvatskim kulturnim naslijeđem, koreografkinja Maša Kolar inspiraciju za predstavu traži u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru - od povijesnih spisa, tradicionalne usmene i pisane književnosti, glazbe, plesova, nošnji do tradicionalnih obrta, poput onog izrade čipke. Istovremeno postavlja pitanja: koliko je naslijeđa danas živo, koliko nam je to i takvo naslijeđe bitno?

Ulaskom u stare običaje možemo puno saznati o društvenom ustroju, ljudskim odnosima te ih kroz predstavu reflektirati i suočiti s današnjim. 

"Čipka je za mene priča plesa, plesa koji ne koristi prostor kao neku popratnu okolnost, on se bavi prostorom koji tako prestaje biti sredstvo za ostvarenje plesa postajući subjektom i temom izvedbe", riječi su Maše Kolar. Poslušajte razgovor:

S Mašom Kolar o "Čipki", pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.