Hrvatski radio

Radio Rijeka

Matej Mijalić apsolutni pobjednik međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi

18.02.2019.

08:47

Autor: Neva Funčić

Matej Mijalić (foto: Neva Funčić / Radio Rijeka)

Matej Mijalić (foto: Neva Funčić / Radio Rijeka)

Foto: - / -

Mladi riječki violinist Matej Mijalić apsolutni je pobjednik 25. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi 2019. Natjecanje je od 13. do 17. veljače održano na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Mijalić je osvojio i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja.

Mijalić je uz pobjedu u svojoj kategoriji osvojio i posebnu nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora i nagradu za ukupnog pobjednika natjecanja među mladim glazbenicima iz brojnih zemalja Europe, pa čak i iz dalekog Japana.

Osamnaestgodišnji Matej Mijalić učenik je četvrtog razreda glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov i student druge godine Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi profesora Leonida Sorokowa

Matej Mijalić, rođen je 2000-te godine u Rijeci, stipendist je Grada Rijeke kao nadareni učenik. Na natjecanju Mladi virtuozi, u organizaciji glazbene škole Pavao Markovac iz Zagreba i uz pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba, uz pobjedu u IV. kategoriji natjecatelja, dobitnik je posebne nagrade Hrvatskog društva skladatelja  te ukupni pobjednik natjecanja. Uspjeh je utoliko veći jer se radi o jednom od najcjenjenijih natjecanja za mlađe dobne skupine u ovom dijelu Europe, a u žiriju natjecanja bili su najugledniji violinski pedagozi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Ukrajine.

Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.