Hrvatski radio

Radio Rijeka

Matija Zanoškar: Izazov je studirati, fotkati, pjevati i raditi na radiju!

15.01.2017.

15:12

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Izazov je studirati, fotografirati, pjevati i puštati glazbu na Radio Sovi. Fotografija mi je sada isključivo hobi jer vremenski, nažalost, ne stižem ništa više", govori mlada riječka studentica i fotografkinja Matija Zanoškar u našem programu.

Matija Zanoškar je dvadesettrogodišnja djevojka iz Rijeke, koja se bavi fotografijom i glazbom, a usput stigne i studirati. Ljubav prema fotografiji je prenesena; počeci joj sežu iz djetinjstva kada se njen otac često koristio videokamerom, a majka fotografirala starim Zenitom. "Vrlo sam rano dobila dječji analogni fotoaparat i jednostavno počela klikati. Krajem osnovne škole dobila sam digitalni FUJI film i to je bilo čudo koje je moglo raditi sve, pa i videosnimke koje su za ona vremena bile prava novina", prisjeća se Matija.

Zvanje fotografa stekla je proške godine, kada je završila stručno osposobljavanje u Algebri. Program je bio osmišljen kao jedan semestar; s ispitima i završnim ispitom. "Fotografija mi je sada isključivo hobi jer vremenski, nažalost, ne stižem ništa više. Jednog dana, nadam se, bit će i nešto više od hobija. Iako ne volim dugoročne planove, htjela bih završiti tri godine preddiplomskoga studija koji sam upisala, a onda upisati diplomski studij Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu - odjel za fotografiju, iako je to, za sada, samo želja", kaže Matija.

Što se tiče izložbi u Rijeci, nije još imala prilike izlagati svoje radove, "ali nije to ni moj đir", govori Matija. "Na nagovor tate, prošle sam godine imala zajedničku izložbu u Liču, zajedno s trima fotografima. Bilo je to lijepo iskustvo", opisuje.

Prošle godine Zajednica sportova Primorsko-goranske županije objavila je natječaj u kojem se tražila jedna ili tri fotografije koje će odgovarati na temu Odlučujući trenutak. "Na nagovor prijateljice, vrlo spontano i u zadnji čas, poslala sam fotografije bez ikakvih očekivanja. Radi se o trima fotografijama koje sam, igrom slučaja, fotografirala proljetos, na Bazenima Kantrida. Uprava je dozvolila da odem pod bazen, ne u vodu, već u neke uske prolaze, pa sam skučena na poneštrici molila Boga da ispadne nešto od ovih fotografija", opisuje Matija kroz smijeh svoje iskustvo.

Fotografije idu jedna za drugom i tvore priču. Radi se o sinkroniziranim plivačicama. Prva fotografija naziva se Uron, druga je Dogovor, ujedno i odlučujući trenutak, a treća Formacija i oslonacMatiju smo pitali što je na kraju pisalo u odgovoru Zajednice sportova, pa je skromno rekla kako je bila riječ o nekakvoj nagradi, izbjegavajući se pohvaliti kako je riječ o prvoj nagradi Zajednice sportova Primorsko-goranske županije. 

Za kraj, Matija je iznijela mišljenje o stanju fotografije u Hrvatskoj te nam otkrila što misli o "iPhone fotografima", kojih je danas sve više i više. Poslušajte zanimljiv razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.