Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Matvejeff, Brahms, Sibelius": koncert koji je oduševio i najizbirljivije

11.05.2019.

10:02

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Maestro Ville Matvejeff i orkestar riječke Opere (Foto: HNK Zajc)

Maestro Ville Matvejeff i orkestar riječke Opere (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Simfonijski koncert orkestra riječke Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca "Matvejeff, Brahms, Sibelius" sinoć je još jednom pokazao vrhunsku kvalitetu biranja glazbenog programa, solista i izvedbe.

Prvo djelo, naziva Ad Astra, publici je pokazalo novo lice talentiranog maestra Villea Matvejeffa kao skladatelja koji je notnu priču napisao inspiriran slikarskom umjetnosti. Djelo je u sebi saželo neoromantični i apstraktni rukopis, pretvarajući ih u zanimljivu zvučnu sliku bezbrojnih nijansi i snažno oblikovane dinamike.

Nakon toga uslijedio je vatromet virtuoznog sviranja dvojice solista, gostiju iz Finske, violinista Jukke Merjanena i violončelista Tuomasa Ylinena u Brahmsovom Dvostrukom koncertu za violinu, violončelo i orkestar u a-molu.  Dvojica solista fantastično su se nadopunjavali i pretapali u frazama, besprijekorno čiste tehnike i tona, skladno i uigrano, osjećajući se međusobno i s orkestrom koji ih je pratio kao ravnopravan partner. Publika je bila oduševljena, i dugim i glasnim aplauzom izmamila vitruozni dodatak.

Za kraj, još jedna glazbena čarolija, Sibeliusova Peta simfonija u Es-duru, snažne i bogate orkestracije, zahtjevna za izvođenje, opojna za slušanje, a riječki orkestar Opere je u svojoj glazbenoj izvedbi pokazao da raste u sve veće profesionalne glazbene visine. I jedna zanimljivost - obojica solista svirali su u orkestru, kao vođe svojih dionica, što je bio još jedan prekrasan dodatak na koncertu koji je programski oduševio i najizbirljivije glazbene sladokusce. Bila je to večer vrhunskog muziciranja. Poslušajte:

Matvejeff, Brahms, Sibelius; pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.