Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mauro Lacovich: "U pričama se kriju odgovori na sva naša pitanja!"

17.06.2020.

13:00

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Selfie iz Irske: Mauro Lacovich

Selfie iz Irske: Mauro Lacovich

Foto: - / -

Riječki psiholog i psihoterapeut Mauro Lacovich priče godinama koristi u terapeutskom radu, a sada je objavio već drugu zbirku terapijskih priča koje doista mogu promijeniti život - ili ga barem osvijetliti iz nekog drugog kuta.

Svi volimo dobru priču - a one nam od najranijeg djetinjstva pomažu da se lakše snađemo u svijetu koji nas okružuje. Neke nas zabave, neke dirnu do suza, neke uspavljuju i smiruju, a ima i onih koje nas ohrabre i pokrenu u nekom novom smjeru. Pričaju se od pamtivijeka, i uvijek će ih biti, bez obzira prenose li se usmeno, pismeno ili virtualno.

Posebno je zadovoljstvo imati priliku za predstavljanje riječkoga književnika kojeg objavi riječki nakladnik, u ovom slučaju Naklada Uliks. Prije pet godina tiskana je prva ovakva zbirka, naslovljena "Ima jedna priča...", i tada smo o njoj razgovarali ovdje u našem studiju. Međutim, objavljivanje druge zbirke autora je zateklo u Irskoj, gdje ga je zarobio lockdown zbog koronavirusa - a on je zatim odlučio tamo i ostati.

... Seoski pekar uvijek je kupovao maslac kod istog seljaka. Jednog dana odluči izvagati kupljeni maslac ne bi li provjerio je li seljak pošten. Ustanovi da je dobio manje od kilograma maslaca, koliko je platio, te odmah tuži seljaka. Idući dan našli su se na sudu. "Imate li provjerenu vagu i utege?", upitao je sudac seljaka. "Nemam",  odgovorio je seljak. "Pa kako ste onda izmjerili kilogram maslaca koji ste prodali pekaru?" "Koristio sam kilogram kruha koji sam kupio od pekara", odgovorio je seljak...

No bez obzira na novi život u Irskoj, Mauro Lacovich nastavlja svoj spisateljski i terapeutski rad, u kojem često koristi snagu priče, odnosno metafore. "Priče zbog svog metaforičkog sadržaja aktiviraju veći dio u mozgu nego doslovna rečenica", tumači. "Većom aktivacijom u razmišljanje se može uključiti više iskustava, emocija, nekih prošlih naučenosti i odgovora, pa zato priča nudi bolje mogućnosti rada", govori terapeut.

"Osim toga, priču svatko razumije na svoj način, ovisno o iskustvima, životu i razumijevanju svijeta, pa će u istoj priči različiti ljudi pronaći sebi potrebne odgovore. Priča nije izravna jer omogućava da osoba čuje baš onaj savjet, odgovor, rješenje ili spoznaju koja je njoj potrebna, neovisno o tome što ja kao terapeut mislim o priči", objašnjava. 

Nadahnuće za priče, kaže, crpi odasvud: iz narodnih bajki, raspadnutih knjiga iz antikvarijata, interneta, duhovnih učenja, pa do priča koje napiše sam ili ih izmisli u trenutku terapije. Osim dviju zbirki priča koje Terapeut pripovijeda klijentici Cleo, Lacovich je napisao i roman "Ekallim" (također prepun priča), kao i zbirku terapijskih priča za djecu, napisanu zajedno s Petrom Kapović Vidmar.

U pripremi je, kaže, i treća zbirka priča, koja je već većim dijelom napisana, spreman je i nastavak "Ekallima", ali postoje ukupno čak 22 fascikla s idejama ili knjigama u nastajanju. Inače, Mauro Lacovich nije autor samo književnoga dijela knjige, već i likovnog rješenja - završio je obuku iz grafičkog dizajna kako bi sam mogao oblikovati i opremati svoja djela. Poslušajte razgovor s autorom:

Mauro Lacovich: Ima još jedna priča..., pripremila Tajana Petrović Čemeljić

ima-jos-jedna-prica-naslovna.jpg

ima-jos-jedna-prica-naslovna.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.