Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan muzeja: besplatni programi, otvorenja, koncerti...

17.05.2016.

18:10

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo svi riječki muzeji i još nekolicina u Primorsko-goranskoj županiji sudjelovat će prigodnim programima i otvorenjima izložbi u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja 18. i 21. svibnja.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorit će se izložba novih radova Ivana Marušića Klifa, i to njegovih audiovizualnih instalacija. Riječ je o prvome samostalnom nastupu zagrebačkog umjetnika u Rijeci. 

Prirodoslovni muzej u 19 sati otvara izložbu fotografija podmorskoga svijeta "Ta divna lebdeća stvorenja". Autor fotografija je Marinko Babić, a izložbe Milvana Arko Pijevac. Program se nastavlja koncertom grupe Atmospheric i druženjem u Botaničkom vrtu uz zgradu muzeja.

Hrvatski muzej turizma u Opatiji u 20 sati otvara izložbu fotografija pristiglih na natječaj s temom osobnoga pogleda na Opatiju danas. Pristiglo je 140 radova, a za izložbu "Opatija na drugi pogled" odabrani su radovi tridesetero autora. Tri najbolja rada dobit će novčane nagrade.

Muzej grada Rijeke omogućuje razgledavanje aktualne izložbe "Revolucija", a dan poslije, 19. svibnja u 18:30 sati, zajedno s Pomorskim i povijesnim muzejem otvara veliku izložbu u novome prostoru na Žabici, nazvanu "Prvi na svijetu - 150 godina riječkoga torpeda", na kojoj su izloženi svi izlošci vezani uz izum i proizvodnju torpeda u Rijeci. Izložbu prati i Konferencija o industrijskoj baštini koju Pomorski i povijesni muzej zajedno s Udrugom Pro torpedo organizira od 19. do 21. svibnja.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja pridružuje se manifestaciji otvorenjem Etnografskog odjela muzeja u Lipi, obnovljenoga prošle godine. U skladu s temom ovogodišnjega Međunarodnog dana muzeja – a to su muzeji i njihovi krajolici – u Memorijalnom centru "Lipa pamti" će se 24. svibnja otvoriti novi etnografski postav "Nismo Ćići ni Brkini, mi smo jušto na kunfini".  

Muzej grada Crikvenice svoje će posjetitelje odvesti u šetnju naseljem Kotor, a polazak je u 8:30 sati ispred Gradske sportske dvorane. Svi sadržaji su besplatni za posjetitelje, a većina muzeja otvorena je cijelog dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.