Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan muzeja - muzeji i publika 21. stoljeća

18.05.2018.

09:32

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: ICOM

Foto: ICOM

Foto: - / -

"Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika" je naslov ovogodišnje teme Međunarodnog dana muzeja za koji su program izložbi i radionica pripremili i riječki muzeji. U Hrvatskoj se Dan obilježava 38. put.

Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, obilježava se od 1977. godine, u Hrvatskoj od 1980., a cilj je skrenuti pozornost na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju.

ICOM Hrvatska i Prirodoslovni muzej Rijeka proveli su projekte 'Participativni muzeji u zajednici' i 'Osvajanje teritorija muzeja'. Rezultat su intervencije u muzejima koje na kreativan i zaigran način interpretiraju muzejsku građu,a koje su danas predstavljene javnosti. Pored originalnog muzejskog predmeta izloženi su radovi publike, nastali kao asocijacije ili reakcije na te predmete. 

Otvorenje i predstavljanje projekata bit će u 18 sati u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, a program se od 19 sati nastavlja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Radovi, intervencije publike, moći će se razgledati do 27. svibnja.

Nastanak više od 60 radova koordinirali su mentori iz: HNK Ivana pl. Zajca, Centra tehničke kulture, Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka, Centra za biomodeliranje i inovacije u medicini te Hrvatske čitaonice sela Kuti.

Muzeji u kojima se mogu razgledati intervencije publike su: Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja Rijeka, Creski muzej, Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, Muzej grada Crikvenice, Lošinjski muzej i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov

Muzej grada Rijeke, uz izložbu "Sušak - Rijeka  1948. Borderline", nudi obilazak izložbe "Nekad prije Ikee". U prostoru na Žabici postavljena je izložba "Riječki torpedo - prvi na svijetu".

Prirodoslovni muzej u 19:30 otvara i izložbu fotografija "Ta simpatična crvolika čudovišta s morskog dna" autora fotografija Marinka Babića i postava Milvane Arko Pijevac. U Mramornoj dvorani Pomorskog i pvojesnog muzeja Hrvatskog primorja bit će predstavljena Čitaonica sela Kuti, a dostupne su dvije izložbe: "Navik on živi ki zgine pošteni/Frankopani 1118.-1671." te "LUMIS - likovnom umjetnošću mijenjamo svijet".

Muzej moderne i suvremene umjetnosti nudi izložbu izabranih radova iz fundusa "Upute za gledanje - Što bi tijelo htjelo", a za sutra su najavili i dječje radionice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.