Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni festival malih scena Rijeka - ide dalje!

13.12.2021.

13:55

Autor: Iva Pavletić Crnić, Hina

Prizor iz pobjedničke predstave 27. MFMS "Putovanje izgubljenih" u režiji Janusza Kice

Prizor iz pobjedničke predstave 27. MFMS "Putovanje izgubljenih" u režiji Janusza Kice

Foto: Sepp Galauer / Theater in der Josefstadt

Međunarodni festival malih scena Rijeka vraća se pred riječku publiku - početak je zakazan za 3. svibnja 2022. godine. Iako je još u razradi, program novog festivalskog izdanja oslanjat će se na upola manji budžet.

Usprkos dvojbama hoće li se, nakon odlaska Nenada Šegvića, taj za Rijeku i Hrvatsku važan festival uopće održati, potvrda da cijela priča ide dalje stigla je u ponedjeljak. Informacija je potvrđena na konferenciji za novinare u hotelu Bonavija u Rijeci, festivalskoj rezidenciji.


Kazališni festival odgađan je dvije godine zbog pandemije, a u tom je razdoblju, u srpnju 2021. godine umro pokretač i umjetnički direktor festivala Nenad Šegvić. Nakon njegove smrti razmišljalo se o konceptu festivala u sljedećem razdoblju, a jedna od opcija bilo je njegovo gašenje. No, kako je na konferenciji za novinstvo istaknuo pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar, s mnogo mjesta stizali su prijedlozi da se festival nastavi, bez obzira na budući format.


Jasen Boko, koji je već bio selektor festivala u dva navrata, ponovno se prihvatio posla slaganja programa. Ustvrdio je da je nastavak festivala mnogo bolja uspomena na Šegvića te najavio da će nagrada za najbolju predstavu u cjelini nositi Šegvićevo ime. Istaknuo je da neće uvoditi značajnije promjene u dosadašnji model festivala. Nastavit ćemo s konceptom stavljanja domaćih predstava u kontekst vrijednih gostujućih, kako bismo procijenili gdje im je mjesto, naveo je.


Istaknuo je da festival nikad do sad nije raspolagao s manje novca, ali da to neće biti opravdanje za loš program. Naveo je da već sada obavlja selekciju predstava, te postoji mogućnost sudjelovanja kazališta iz četiriju zemalja. Planirano je da se festival održi od 3. do 9. ili 10. svibnja 2022. godine, s oko sedam predstava.


Splićanin, dramaturg, selektor i producent Međunarodnog festivala malih scena Boko je ispričao neke detalje oko cijele festivalske priče, poslušajte:

Jasen Boko o nastavku Međunarodnog festivala malih scena Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.