Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni festival malih scena Rijeka: od sjaja do očaja

02.05.2015.

09:48

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kriza, oholost, terorizam, ljubav i beznađe, primitivizam, usamljenost, iracionalnost, moderni demoni te manipulatori u službi napretka, samo su neke od tema kojima će se baviti 22. Međunarodni festival malih scena Rijeka što će večeras u 20 sati početi u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku.

Uvijek inzistirajući na aktualnosti, riječki festival i ove godine bavi se svime što čini život danas, a festivalska tema naslovljena je "Vrijeme sadašnjosti i teatra: od sjaja do očaja". Radost će, prije svega, biti radost glumačke igre jer sjajne glumačke interpretacije su ono što publika riječkog festivala podrazumijeva i zbog čega su ulaznice rasprodane danima unaprijed, iako se svake večeri pronađe još koja.

Samo je osam naslova u ovogodišnjem programu selektora Bojana Munjina, ali čak šest inozemnih, pa ćemo još jednom dobiti uvid u kazališnu sliku šire regije. Program otvara "Buržoazija", autorski projekt Jana Mikulašeka. Prema Buńuelovim filmskom motivima, produkcija je nastala u Kazalištu Na balustradi u Pragu.

Uz 22. Međunarodni festival malih scena, čiji je program dostupan ovdje, u Galeriji Kortil postavljena je i izložba o pola stoljeća poljskoga kazališnog plakata. Festivalska tema bit će i tema tribine Trećeg programa Hrvatskoga radija, u izravnom prijenosu, u srijedu 6. svibnja. Poslije svake predstave održavat će se uobičajeni razgovori za okruglim stolom, a predstave će ocjenjivati publika i stručni ocjenjivački sud.

Radio Rijeka je medijski pokrovitelj festivala, a festivalske kronike bit će na programu od ponedjeljka do petka u 17:45, subotom u 18:15 te nedjeljom u 17:30. 

Poslušajte kako o ovogodišnjem festivalu govori direktor Nenad Šegvić, a kako o selekciji Bojan Munjin: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.