Hrvatski radio

Radio Rijeka

Memorijalna soba Lovre Matačića

07.11.2013.

17:28

Autor: Saša Vuksan / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je u Strossmayerovoj 26 na Sušaku otvorena memorijalna soba velikoga hrvatskog dirigenta i skladatelja svjetskoga glasa Lovre pl. Matačića.

Rođen na Sušaku 1899. godine, sa 6 godina Lovro Matačić seli u Beč, gdje uskoro postaje član Zbora bečkih dječaka. Kao vrlo mladi glazbenik postaje korepetitor opere u Kölnu, a zatim dirigent i ravnatelj opernih kuća u Osijeku, Novom Sadu, Ljubljani, Beogradu i Rigi. U tridesetoj godini ravnao je orkestrom Bečkih simfoničara, a četiri godine kasnije pozvan je za pult Berlinske filharmonije. Prije Drugoga svjetskog rata u pariškoj Velikoj operi postavlja Charpentierovu operu Louise.

Otvorenje memorijalne sobe održalo se u sklopu 50. Glazbene tribine Hrvatskoga društva skladatelja koja večeras počinje u opatijskom hotelu Imperijal, a otvorit će je Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića. Tom će prilikom Zbor HRT-a izvesti program posvećen djelima hrvatskih skladatelja nastalima u posljednjih četrdeset godina, a koncert će prenositi Treći program Hrvatskoga radija. Glazbena tribina završava u subotu premijerom opere Svijetleći grad Ive Lhotke-Kalinskog u riječkom HNK Zajcu.

Rat provodi u Zagrebu kao domobranski časnika, a nakon rata, osuđen zbog navodne suradnje s okupatorom, godinu dana provodi u kaznionici Stara Gradiška. U Rijeku se vratio 1952. i dvije godine radio kao dirigent u Operi.

Tek 1954. Matačiću je omogućen odlazak iz Jugoslavije i time započinje njegov trijumfalni niz gostovanja u najvećim koncertnim dvoranama i opernim kućama svijeta. Tako dirigira u Bayreuthu, Beču, Berlinu, Dresdenu, Londonu, Clevelendu, Tokiju, milanskoj Scali, rimskoj Operi, u Pragu itd. U tome ponovnom prodoru u svijet Matačiću pomaže glasoviti Herbert von Karajan. U Hrvatskoj, nakon povratka u Zagreb, 1964. postaje doživotni šef dirigent Zagrebačke filharmonije. Uz nastupe po cijelom svijetu snima ploče za najveće diskografske tvrtke. Uspješno se bavio i skladateljskim radom.

Njegov životni i umjetnički put u memorijalnoj je sobi prikazan na 23 ploče, a izloženo je i nekoliko  predmeta. Iz Fonda Lovro i Lilly Matačić koji je, uz riječki Rotary klub, zaslužan za otvorenje memorijalne sobe, najavili su i skoru organizaciju manjih koncerata u tim prostorima.

O memorijalnoj sobi i maestru Matačiću, Saša Vuksan razgovarao je s tajnikom Fonda Lovro i Lilly Matačić Josipom Nalisom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.