Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mensur Puhovac: Već imam spreman novi riječki mjuzikl

12.09.2017.

15:52

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mensur Puhovac je pjevač, tekstopisac, riječki kazališni čovjek za kojeg se zaista može "prišiti" izreka "Volim grad koji teče". Čovjek je to koji se s nostalgijom prisjeća nekih davnih sušačkih i riječkih dana svojega djetinjstva.

Mensur Puhovac te prekrasne sličice prošlosti jednoga grada, grada na Rječini, prenosi na papir, a onda slijedi i glazba na te tekstove.

Jedan od primjera takvog rada je sada već vrlo poznat i popularan mjuzikl "Sušak, Sušak", koji je polučio puno uspjeha kroz nekoliko godina igranja na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, prvo u produkciji HNK Ivana pl. Zajca, a nakon toga, nešto izmijenjen i proširen, u produkciji riječkog Studija Maraton.

Posljednja i vrlo uspješna izvedba ovog svima dragog mjuzikla, bila je na Kastavskom kulturnom letu ove godine, a sada slijedi jedna vremenska pauza zbog, kako kaže Mensur Puhovac, "zamora materijala".

No on ne staje sa svojim radom na pisanju, pa je tako ovoga ljeta na lokomotivu od Sušaka počeo slagati vagone, a prvi u nizu je vesela glazbena štorija naziva "Kalafat, papagalo i batana" s kojom su obišli naša kvarnerska mjesta Grobnik, Kraljevicu, Kostrenu, Bakar. I kako kaže Mensur "ova pričica upravo pripada malim primorskim mjestima u kojima su se i izrađivale barke."

Posebno treba naglasiti da je novi riječki mjuzikl Mensur Puhovac već napisao, a glazbu za njega skladao je pokojni Ljubo Kuntarić. Mjuzikl se zove "Škver" i čeka da se zaleti na daske koje život znače, no osnovno polazište za to su financije koje nikada nije moguće jednostavno nabaviti. Zato se nadamo da će oni koji slušaju razgovor na našim radio valovima, poželjeti pomoći da ovaj novi riječki glazbeni biser što prije ugleda svjetlo dana.

O čemu su još razgovarali Mensur Puhovac i Gloria Fabijanić Jelović, poslušajte u audio zapisu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.