Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: "55 kvadrata" - hiperrealizam i filmska kamera

07.05.2023.

15:22

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz predstave 55 kvadrata

Prizor iz predstave 55 kvadrata

Foto: Milan Šabić / HNK Split

Pakao to su drugi?! Četvrte večeri festivala bili smo u 55 stambenih kvadrata s tri generacije šesteročlane splitske obitelji. I na sceni i neposredno uz glumce, posredstvom prijenosa slike filmskom kamerom uživo. 

Riječ je o najboljoj dramskoj predstavi hrvatskog glumišta u 2022., a nagradu hrvatskog glumišta za najbolju sporednu ulogu dobila je Arijana Čulina. Ranije nagrađivani tekst Ivane Vuković "55 kvadrata" režirao je Ivan Plazibat u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.


Upravo spoj filma i kazališta, hiperrealizma i kamere, ali i kvaliteta tehničke izvedbe, predstavu izdvaja od ostalih. Redatelj Plazibat rekao je da ovoga puta nisu pristajali na kompromise tipa "manje je više". Pri tom je kameru objasnio kao još jedan sustav kazališnih znakova, kakav je scenografija ili kostimi, a glumci su govorili kako kameru više i ne doživljavaju, ali i o tome kako je takav način rada promijenio odnos s publikom. 


U tekstu nije upisan nikakav veliki dramski sukob. Šest ljudi živi mjesecima u 55 kvadrata i ponekad im je tijesno, ponekad se vole, ponekad svađaju, što najčešće prolazi tek kao pogled kroz prozor u nečiji život dok slušamo neku dragu glazbenu melodiju. Ponekad ih čujemo što i kako razmišljaju, pa je to još naglašeno krupnim filmskim planom… 


Razgovaralo se poslije predstave o tome tko je glavni protagonist. Je li to stan, koji se onda pokazuje kao antgonist svim likovima. Ili zapravo cijeli grad Split? Plazibat je podsjetio da su u tekst upisana četiri prizora, a kao biblijska četiri jahača apokalipse određeni su najezda turista, zagađena voda, požar i smrad smeća, sve stvarne nedaće koje su pogodile Split 2017. godine.


A tu se onda razgovaralo o Splitu čiji je centar podređen turistima, a čija infrastruktura to ne može podnijeti. I tek usput spomenulo se kako je virus krenuo od Dubrovnika, preko Splita i Zadra prema sjeveru. Koliko Rijeka još ima vremena i ima li ga, to je pitanje za jednu drugu priču.


Bojan Munjin provocirao je razgovor tezom da je to priča o usamljenosti, jer su svi ti ljudi, iako stiješnjeni zajedno, zapravo usamljeni. Na to je nekoliko glasova odgovaralo spominjući dobrotu koja je upisana u tekst. Nekoliko puta spomenulo se da dvostruki završetak predstave ne nudi katarzu. Ali je publika govorila drugačije. 


Riječka publika prepoznavala se u situacijama, povremeno reagirala i smijehom. Ipak, njihova prosječna ocjena za "55 kvadrata" je najniža ovogodišnja dosad 4,32.


Mađarsko kazalište iz Subotice u nedjelju u 19:30 u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavlja "Posljednje djevojčice" Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića. Nakon predstave, umjesto uobičajenog razgovora za okruglim stolom, slijedi tribina o borbi za ženska prava.


Kronike Međunaronog festivala malih scena u Rijeci slušajte u 17:45 radnim danom i 18:15 vikendom. U nastavku poslušajte više o "55 kvadrata":

MFMS: 55 kvadrata - hiperrealizam i filmska kamera

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.