Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Bijeg ili suočavanje, pitanje je sad

05.05.2016.

14:44

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Druga festivalska večer, dvostruki program, a predstave totalno različite. S jedne strane nešto nalik, ali samo nalik, klasičnoj dramskoj vježbi. S druge strane suvremena, dinamična monoopera. Zajedničko – odlični performeri.

Dvostruki program protegnuo se do kasnih sati, pa je na okruglom stolu ostala šačica upornih koja je željela nastaviti ljekoviti razgovor o traumama. Ocjena publike za "Brašno u venama" 4,39. 

Sarajevski ratni teatar i MESS zajednički su producirali predstavu "Brašno u venama" što ju je prema prvoj drami nagrađivanog romanopisca Igora Štiksa režirao Boris Liješević. Dvadeset godina poslije rata koji ih je razdvojio, razasuo na sve strane, na obiteljskoj večeri sreće se jedna obitelj, tri generacije, četvrta kao obiteljska legenda. Puno se kostura rasipa iz ormara, puno krivnji svakog prema svakome, najviše svakog pred samim sobom. I temeljno pitanje Tko ste vi? koje postavlja najmlađi član.

Liješević je, uz pomoć dramaturginje Dubravke Zrnčić Kulenović, pauzama i opisom scena postigao intermezza za odmak kojima izbjegava patetiku i otvara osobno emotivno vrijeme svakom u publici. Za velik dio toga zaslužni su sami glumci čije su intenzivne improvizacije dijelom upisane u originalni tekst. Uz minimum scenografije i glazbu što tek podcrtava atmosferu gluma šesteročlanog glumačkog ansambla maksimalno dolazi do izražaja. Iako izvan, mi smo s njima, u njihova četiri zida i pitamo se isto – kako poslije svih tragedija smisleno živjeti dalje?

Danas opet dvostruki program. U 18:30 Spiroov "Prah" u igri bračnog para propituje što je sreća, a u 21 sat "U agoniji" Miroslava Krleže su Nela KocsisOzren Grabarić i Darko Stazić.

Tonski zapis je tek blijeda sjena onoga što smo doživjeli: totalno kazalište. Mono-operu "Dnevnik jednog luđaka" producirali su Moving Music Theatre i Centar za kulturu Bitolj u Makedoniji. Glazbu, scenografiju i režiju potpisao je Marjan Nećak, video je oblikovao Marin Lukanović, a Gogoljeva činovnika koji u bijegu iz sustava i svijeta u kojem živi tone u šizofreniju tumači Ozren Grabarić. Malo je reći da Grabarić odlično glumi, on govori, pjeva, kreće se, misli Gogoljeva junaka.

Gogolj je "Dnevnik jednog luđaka" napisao 1835, a kao da ga je pisao danas. Bombardirani informacijama, neprestanim zahtjevima za akcijom, odgovorom, komunikacijom, živimo svoj "Dnevnik..." u kojem nas svijet sustiže u svakom trenutku jer ga nosimo sa sobom na mobitelu u torbi ili džepu. Lako je zamisliti da poput Gogoljeva junaka klizimo u fantaziju u kojoj smo kralj Španjolske. Razgovor ugodni protekao je u pokušaju tumačenja neprevodivog: procesa rada u kojem su nastajali svi glazbeni, video, interpretativni detalji koji su nas opčinili tijekom tih šezdeset minuta. Ocjena publike vrlo visokih 4,68.

Radio Rijeka prati Međunarodni festival malih scena Rijeka već 23. godine. Kroniku emitiramo i ove godine svakog dana u 17:45, osim u subotu kada je termin emitiranja 18:15, a priprema ju Tatjana Sandalj. Poslušajte atmosferu druge večeri:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.