Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: "Hamlet" - ili: živi, umri, ponovi

04.05.2017.

13:49

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prve festivalske večeri zavrtjeli smo se u krug, jer iz čarobne večeri nema izlaza. Niti bijega. Druge večeri Hamlet iz groba izlazi i u grob se vraća, u vječnom krugu ponavljanja u kojem ništa nismo naučili. "Živi, umri, ponovi", piše u programu predstave.

Autor adaptacije Goran Stefanovski i redatelj Aleksandar Popovski uzeli su Shakespeareov komad, razbili ga na komade i onda ponovno sastavili u suradnji s ansamblom Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Rezultat je predstava u kojoj za publiku ništa nije kako očekuju, a opet je sve tako poznato, istinito i točno. Maštovito, uz to i likovno sjajno, scenografija Numena i Ivane Jonke.

Večeras u 19:30 u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku na programu je "Hinkemann" Zagrebačkog kazališta mladih. 

Slavno "Biti ili ne biti" čuli smo dva puta. Prvi put ga izgovara najstariji u podjeli, duh Hamletova oca, vođa glumačke družine, smrt i savjest Vlasta VelisavljevićAli nije to glavno pitanje.

"Zar se uistinu vrlina poroku mora ispričavati?", pita Hamlet koji u ovoj predstavi nije mladić što se prvi put susreće s nepravdom, nego iskusan čovjek koji poznaje više lica zla. Igra ga Nebojša Glogovac

Dio scenografije su projekcije predimenzioniranih slova teksta u kojima se nekoliko puta ponavlja rečenica: "Ja moram biti surov da bih bio dobar". Je li to moto današnjeg Hamleta? A "Biti ili ne biti" postaje poziv na revoluciju? 

Nikola Rakočević je Klaudije dvostruko mlađi od brata kojeg je ubio i kraljice kojom se oženio, mlađi i od Hamleta. Unatoč prvom dojmu samouvjerenog tehnomenadžera, tvrdi da je u Shakespeareovu tekstu upisano da u svakom pojedincu, koliko god zao bio, postoji djelić savjesti koji oživi makar i tri sekunde pred smrt.

Popovski i Stefanovski nisu bili u Rijeci, pa je razgovor za okruglim stolom protekao u uglavnom ugodnoj atmosferi razgovora s glumcima. Ocjena riječke publike za njihova "Hamleta" na pozornici HNK Zajca - visokih 4,55.

Odgovore na postavljena pitanja poslušajte u Festivalskoj kronici kojom pratimo Međunarodni festival malih scena, svakoga dana u 16:40: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.