Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Ibsen o istinama, lažima i žrtvovanju za ljubav

10.05.2018.

12:25

Autor: Tatjana Sandalj

Ansambl predstave pozorno sluša prijevod razgovora (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Ansambl predstave pozorno sluša prijevod razgovora (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Ibsenova "Divlja patka", predstava kojom je redateljica Mateja Koležnik debitirala u Theater in der Josefstadt u Beču, ostavila nas je, uglavnom, bez daha. I osvojila, u dosadašnjem ovogodišnjem programu, najvišu ocjenu publike.

Festivalska publika možda se još sjeća "Noževi u kokoškama", prve predstave slovenske redateljice Mateje Koležnik koju smo gledali u selekciji. Brojni su se sinoć s radošću sjećali vrhunske estetike scenografije nagrađene 2015. u predstavi "Hedda Gabler" i Hedde, Nataše Matjašec Rošker

Večeras na 25. Međunarodnom festivalu malih scena "Vrisak Langouste", produkcija Teatra Vahtangov iz Moskve. Kažu kritičari da je Sarah Bernhardt u interpretaciji Yulie Rutberg prototip svih glumačkih sudbina. Izvedba u HKD-u na Sušaku počinje u 19:30 sati.

U scenskom prostoru predstave "Divlja patka" koji definiraju stepenice odvija se život jedne obitelji. Sve do dolaska lika koji u tu priču svakodnevice unosi potragu za istinom. I dok muškarci, uniformirani odjećom i vlasuljama, raspravljaju o lažima, žene se - žrtvuju za ljubav. Brilijantna 26-godišnja Maresi Riegner koja tumači žrtvu, četrnaestogodišnju kćer i u, minimalizmu ekspresije moćna, majka Gerti Drassl

Koležnik je u Ibsenu krenula od drugog čina i cijelu radnju zadržala u istom prostoru, čitajući je kao dramu zatvorenog sustava. Autorica je istaknula da tog autora uvijek čita kao psihološki triler u kojem radnju pokreću stvari koje su se dogodile davno prije početka radnje, a o čemu većina likova ništa ne zna. Ovaj komad je poseban je je autor za žrtvu uzeo dijete, djevojčicu.

A o potrazi ili potrebi za istinom u svakodnevnom životu redateljica tumači - što manje duhova skrivamo pod tepih to manje hranimo zagušljive odnose kakve je prikazao odličan glumački ansambl.

Izgledalo je da svi u publici dišu jedno, a onda je u razgovoru istupio Marin Miočič Stošić, usuprot svem svijetu, i isprovocirao nekoliko glasova iz publike koji su čestitali i zahvaljivali ansamblu. Ovacije poslije predstave, pljeskanje ansamblu tijekom i na kraju razgovora i na kraju ocjena 4,76 - stotinku bolja od predstave "Tko pjeva, zlo ne misli".

Program 25. Međunarodnog festivala malih scena pratimo u programu HRT - Radio Rijeke, kao i svake godine do sada, festivalskim kronikama. Emitiramo ih vikendom u 15:30 te radnim danom u 17:45 sati. Poslušajte kroniku šeste večeri:

Foto: Astrid Knie / Theater in der Josefstadt / MFMS

Foto: Astrid Knie / Theater in der Josefstadt / MFMS

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.