Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Kada život postane kazalište nastane tužna realna komedija

07.05.2016.

14:15

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otvorilo je malu scenu, a na riječkom Festivalu malih scena predstavili su je sinoć. Boris Liješević režirao je tekst nagrađivane francuske autorice koja je rado izvođena na hrvatskim pozornicama Yasmine Reza.

Večeras ćemo se baviti smislom i besmislom i to nakon što bivši robijaš spasi profesora koji se pokušao baciti pod vlak. "Vlak" je naslov koji je producirao Zvezdara teatar, a predstavu je režirao, i uz Sergeja Trifunovića, u njoj i glumi Voja Brajović. Početak je u 19:30.

Yasmina Reza za sebe kaže da piše o malim stvarima, sitnim kutovima života koji prerastaju u male katastrofe između ljudi, a upravo takav je tekst naslova "Bella figura". Jedan ljubavni par te jedan bračni par koji slavi rođendan njegove majke, pet likova koji se sreću u restoranu. Svatko od njih zamislio je svoju idealnu večer koja se, u susretu s drugim ljudima, pretvara u - život, ako već ne katastrofu. 

Selektor Bojan Munjin podsjetio nas je da niti jedna predstava, a odgledali smo ih do sada ove godine šest, nema sretan kraj. I "Bele figure" završavaju replikom, otprilike: Svi mi krenemo s ruksakom osvajati svijet – i stojimo na mjestu!

Komad je glumica Ksenija Marinković definirala kao tužnu realnu komediju. Prepoznavanje je izvor komičnog, a posljedica je ocjena publike 4,22. U razgovoru ugodnom komplimentiralo se glumcima, uz Marinković u restoranu su bili i Lana BarićOlga PakalovićDušan Bućan i Milan Pleština. Obzirom da nije došao nitko iz uprave zagrebačkog HNK, a nije bilo ni redatelja sve je ostalo na nadama da će netom zaživjela mala scena nacionalne kuće dugo živjeti otvarajući glumcima mogućnosti kontakta s publikom kakve im velika pozornica ne nudi.

Radio Rijeka prati Međunarodni festival malih scena Rijeka već 23. godine. Kroniku emitiramo i ove godine svakog dana u 17:45, osim u subotu kada je termin emitiranja 18:15, a priprema ju Tatjana Sandalj. Poslušajte atmosferu četvrte večeri:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.