Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Kako čitati Pirandella?!

05.05.2018.

14:24

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Nenad Petrović / JDP / MFMS

Foto: Nenad Petrović / JDP / MFMS

Foto: - / -

Počeo je 25. Međunarodni festival malih scena Rijeka. Prva je na programu bila predstava "Tako je ako vam se tako čini" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Prosječna ocjena publike visokih 4,68.

Riječkoj kazališnoj publici poznati redatelj Jagoš Marković na festivalu nije bio sedam godina i bilo je dobro ponovno živjeti kazalište uz njegov autorski rad. U predstavi "Tako je ako vam se tako čini" potpisuje režiju, adaptaciju Pirandellova dramskog teksta, scenografiju i izbor glazbe.

Gledali smo energičnu, emotivnu predstavu u kojoj su se glumci dali bez ostatka. Priču o zajednici koja se obračunava s istinom i s pridošlicama. Pirandella ne treba dopisivati da bi bio aktualan, a Markovića je najviše zanimala: "...rastuća malograđanština u kojoj prepoznajem galopirajući fašizam."

U Galeriji Kortil otvorena je izložba kazališnih plakata Borisa Bućana. Danas su na programu dvije predstave. U HKD-u na Sušaku, u 18 sati, izvan festivalske konkurencije, ansambl riječkog Studentskog kulturnog centra izvodi Brechtova "Dobrog čovjeka iz Sečuana". U 20 sati, u Filodrammatici Slovensko stalno gledališče iz Trsta predstavlja tekst što ga je Peter Handke napisao 2012. godine: "Lijepi dani u Aranjuezu".

Ne zanima me što je aktualno, jer je to banalno. Mene zanima ono što je uvijek, tumačio je Marković za okruglim stolom. 

U jednoj predstavi igrana su tri principa glume: groteskni, stilizirani korski princip, psihološki realizam te promatrač i komentator bez mogućnosti utjecaja na stvari.

Tog neurotičnog intelektualca koji može samo svjedočiti i na kraju bezglasno kriknuti, poput Munchova likovna lika, tumači Predrag Ejdus koji je u razgovoru za okruglim stolom iskazao žal za malograđanštinom jer živimo u vremenu ignoranata, potpunih neznalica, globalnom vremenu ogromnih laži. 

Protuteža nasilnoj malograđanštini je intimna priča gospođe Frole u izvedbi maestralne Jelisavete Sablić. Njen lik podsjeća nas na sve nevolje ovoga svijeta jer, kako ona kaže, u svakom dobro napisanom tekstu - istina je u nesreći. 

Kada govorimo o istinitijem od istine, onda je to u kazalištu trenutak kada nestaje rampa, kada ansambl i publika dišu kao jedan i kada se život i iluzija isprepliću. Upravo to se dogodilo prve festivalske večeri u sparnoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Puno je publike ostalo na razgovoru poslije predstave u želji da zadrže taj trenutak zajedničkog bivanja još malo. Ako smo tako počeli, kako ćemo tek putovati i gdje završiti?!

Svjetlana Hribar upozorila je na to da ansambl predstavu u matičnoj kući igra na velikoj pozornici. Riječka publika imala je privilegiju gledati ih iz neposredne blizine, zaključila je.  

Program 25. Međunarodnog festivala malih scena pratit ćemo u programu HRT Radio Rijeke, kao i svake godine do sada, festivalskim kronikama. Emitirat ćemo ih vikendom u 15:30 te radnim danom u 17:45 sati. Poslušajte kroniku prve večeri: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.