Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Kako o neugodnom govoriti ugodno, ali - govoriti!

07.05.2018.

13:33

Autor: Tatjana Sandalj

Ugodno o neugodnom, i poslije scene (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Ugodno o neugodnom, i poslije scene (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Od groteske preko meditativnog kazališta do - duhovite društvene satire i treće festivalske večeri. Produkcija Ateljea 212 i Sterijinog pozorja, predstava "Moja ti", izuzetno emotivno je dotakla publiku.

Problemi starosne, ideološke, seksualne, rodne diskriminacije – svi su u tekstu Olge Dimitrijević, ali uz duhovito korištenje stihova, nekadašnjih borbenih koračnica i popularne glazbe te iskrenu glumačku igru, onako brehtijanski, sve je lakše podnijeti. Društveni angažman izuzetno je važan autorici teksta, koja trenutno, kao dramaturginja, radi u riječkom HNK Zajcu na predstavi "Predsjednice". 

Večeras opet nešto sasvim drugačije: Krleža, "U agoniji", produkcija Beoarta 2015. iz Beograda, u dvorani Filodrammatice, u 19:30 sati. Ana Đorđević je ponešto promijenila kraj.

Glavni likovi su partizanke, komunistkinje, lezbijke, majke i bake; nekad autoriteti znanjem i bivanjem, danas starice suvišne i društvu i djeci. Marija Kalabić je i scenografiju oblikovala u duhoviti muzej ne tako davno prošlih vremena.

Neizbježno, najviše se razgovaralo o godinama. Glavne likove tumače Svetlana BojkovićGorica Popović i Tatjana Bošković, koja o toj prisili prepuštanja mjesta mlađima kaže: "Moramo dati prostor i nama koji smo sve mlađi i mlađi. Zaista smatram da je to nešto što je regularno, da svatko od nas ima pravo da uzme svoj deo života." 

Kako redateljice nije bilo, tako je, u ime ansambla, Bojković govorila o ravnoteži emotivnog i racionalnog, koji redateljica Aleksandra Milavić Davies tako naizgled lako postiže, a za što je uvelike zaslužno njeno školovanje u Engleskoj. 

U ravnoteži ideje i osjećaja bile su i reakcije publike, ali, prema svjedočenju glumica, upravo zbog emotivnog odgovora publike nije problem odigrati komad dva puta u jednom poslijepodnevu, kao što je to bilo jučer u Rijeci. I oba puta gledalište male scene bilo je prepuno.

Predstavu "Moja ti" ansambl je, u samo jednoj sezoni, odigrao gotovo 50 puta. "Lude babe" dobile su ocjenu publike 4,68.

Da ne biste pomislili da se treće večeri nije nastavio razgovor o istini. U posljednjoj replici na sceni, glavni lik kaže da će nam se sretan kraj učiniti možda nerealnim, ali – ako prestanemo razmišljati o boljim svjetovima, ufitiljili smo ga skroz.

Program 25. Međunarodnog festivala malih scena pratimo u programu HRT - Radio Rijeke, kao i svake godine do sada, festivalskim kronikama. Emitiramo ih vikendom u 15:30 te radnim danom u 17:45 sati. Poslušajte kroniku treće večeri:

Foto: Igor Mandić / Atelje 212 / MFMS

Foto: Igor Mandić / Atelje 212 / MFMS

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.